Kde skončili vagnerovci? Prigožinovi žoldnéřští pohrobci tvrdí vliv na černém kontinentu

Ruská žoldácká organizace Vagnerova skupina, kterou vedl oligarcha Jevgenij Prigožin, se smrtí svého šéfa nezmizela z povrchu zemského. Aktuálně posiluje své pozice ve Středoafrické republice, uvádí televize CNN ve své reportáži. Vagnerovci v zemi působí od roku 2018 a vytvořili si zde nejen centrum pro své africké operace, ale slouží jim jako „laboratoř“. Zkoušejí, co by mohli v jiným zemích činit.

„Maison Russe (Ruský dům, pozn. red.) je střediskem veškerých aktivit vagnerovců ve Středoafrické republice,“ popsala pro CNN odbornice z neziskové organizace The Sentry Nathalia Dukhanová. Podle této společnosti funguje centrum vagnerovců jako místo, přes které žoldáci ve velkém přesouvají a případně prodávají vytěžené zlato či diamanty. Již léta se hovoří o tom, že Prigožin dokázal prostřednictvím svých ozbrojenců ovládat některé doly v různých afrických zemích.

To ale není vše. Zmiňovaný Maison Russe má totiž v zemi „šířit ruskou kulturu a propagovat proruské vnímání mezinárodních vztahů“, uvádí Dukhanová.

Ve Středoafrické republice vagnerovci nemají nouzi o práci. Podle CNN chrání prezidenta Faustina-Archangeho Touaderu, bojují s místními rebely a cvičí středoafrickou armádu. I díky tomu získali vagnerovci možnost dostat se k rozsáhlému přírodnímu bohatství, které země má. A přes žoldnéřskou skupinu se k němu dostalo Rusko.

Právě Kreml má být aktuálně hlavním příjemcem vagnerovských aktivit v zemi. „Maison Russe je ukázkovým příkladem, jak je dnes Vagnerova skupina podřízená ruskému státu,“ komentovali pro CNN představitelé skupiny All Eyes on Wagner. Ta se věnuje aktivitám žoldáků po celém světě.

Organizace tvrdí, že pátráním odhalila aktivity Prigožinových žoldnéřů například v Mali či Burkině Faso, zemích, kde se nedávno staly vojenské převraty a do čela se dostali diktátoři sympatizující s Ruskem. V interaktivní mapě lze dohledat, že žoldáci mají být aktivní třeba v Libyi, Súdánu, Zimbabwe, na Madagaskaru, ale také v Sýrii a údajně se měli objevit i v Jižní Americe, konkrétně ve Venezuele a Brazílii.

Kurzy ruštiny pod dohledem ozbrojenců

Zmiňovaný Maison Russe měl léta vést Prigožinův věrný souputník Dmitrij Syty – muž, který je kvůli porušování lidských práv na sankčních seznamech Evropské unie i USA. Podle CNN měl být tento člověk, který loni přežil pokus o atentát, ze své pozice odvolán. Do čela domu se dostala jistá Anfisa Kiryanovová. CNN se do Maison Russe dostala jen inkognito a se skrytou kamerou, ale právě tato žena štáb televize prováděla.

Místní obyvatelé se zde učili rusky, v kinosálech se promítaly ruské filmy a v areálu se pohybovali maskovaní ozbrojenci – takřka jistě žoldáci z Vagnerovy skupiny.

Sama Kiryanovová na dotaz CNN, co bude s organizací po smrti Prigožina, uvedla, že pro skupinu to nic neznamená. „Změní se něco, když prezident vaší země zemře? Přestane snad vaše země existovat? Mise bude pokračovat, ruská kultura tu bude i nadále,“ odpověděla údajná šéfka Maison Russe. Dodala, že za organizaci ve Středoafrické republice prý i nadále zodpovídá zmiňovaný Syty.

VIDEO: Jak přišel Prigožin k obrovskému majetku?

Tagy: