Svět přistupuje ke čtvrté dávce vakcíny, chystá se i Česko. Kdy bude očkování umožněno?

Zdravotní sestra, injekce (ilustrační snímek)

Konec respirátorů ve veřejné dopravě

Covidová situace se v České republice pomalu zlepšuje, odborníci však tvrdí, že další vlna epidemie může dorazit na podzim. Problémem pak znovu bude očkování, jelikož ochrana po několika měsících klesá i po posilující dávce. Některé státy proto již vakcinují druhou boostovací dávkou. Česká republika zatím další očkovací strategii hotovou nemá.

Aplikaci čtvrté dávky umožnily na konci března pro občany starších 50 let například Spojené státy. Druhý booster si již nechal dát také americký prezident Joe Biden. Čtvrtou dávku nabízí svým občanům například také Izrael, který je tradičně v očkovací kampani napřed oproti zbytku světa.

V Evropě se zatím o tématu diskutuje. Jednotlivé státy mají nastavenou platnost covidových pasů po třetí dávce devět měsíců a zůstává otázkou, zda bude v příštích měsících prodloužena.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto chystá během českého předsednictví apelovat na své kolegy z členských států, aby byla nastavená jednotná pravidla pro uznávání covid pasů. „Moje ambice je, abychom se na tom shodli jako ministři zdravotnictví a předložili Evropské unii obecný plán. Je naprosto matoucí z pohledu občana, když každá země přichází s jinými pravidly,“ sdělil ministr v Otázkách Václava Moravce.

Jak by však mohla pravidla vypadat, nedokáže zatím české ministerstvo zdravotnictví sdělit. „Je to předčasné, protože se to řeší na úrovni Evropské unie, řeší to jednotlivé státy a zatím o tom není definitivně rozhodnuto,“ sdělil mluvčí rezortu Ondřej Jakob pro CNN Prima NEWS.

Čtvrtá dávka pro seniory

Válek nastínil, že by se teoreticky mohly druhou posilující dávkou očkovat pouze rizikové skupiny. „Musím počítat s tím, že každému seniorovi nad šedesát let chci nabídnou kvalitní očkovací látku. Silná imunita po další dávce očkování trvá zhruba čtyři měsíce. Vlna začíná někdy v říjnu, vrcholí v listopadu, v prosinci, v lednu a v únoru klesá,“ sdělil ministr.

Podle Jakoba bude kampaň, která se aktuálně soutěží, běžet ke konci prázdnin, aby k přeočkování rizikové populace došlo právě v září a říjnu. „Bude důležité, aby ohrožená skupina, což jsou lidé 60 plus, zvážili boostovací dávku,“ sdělil Jakob pro CNN Prima NEWS.

Zatím však není jasné, zda se očkování bude týkat také mladších věkových skupin. „Klíčové je doporučení lékové agentury EMA a dalších evropských orgánů. Následně to bude posuzovat ještě Národní institut pro zvládání pandemie a Česká vakcinologická společnost,“ doplnil mluvčí.

Čtvrtá dávka ztrojnásobuje ochranu

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu od společností Pfizer a BioNTech podle izraelské studie u pacientů starších 60 let zhruba ztrojnásobuje ochranu před vážným průběhem nemoci v porovnání se třemi dávkami, píše list Haarec.

Studie, která byla zveřejněna minulý týden, srovnávala osoby starší 60 let, jež byly očkovány čtyřmi dávkami, s jejich vrstevníky, kteří obdrželi tři dávky vakcíny. Ve skupině, která obdržela čtyři dávky, bylo zhruba třikrát méně případů covidu vyžadujících hospitalizaci.

Do studie bylo započítáno asi 1,2 milionu Izraelců starších 60 let, kteří měli nárok na čtvrtou dávku. Studie se týkala období od 10. ledna do 2. března, tedy doby, kdy Izrael postihla vlna koronavirové varianty omikron.

Počet potvrzených případů nákazy po čtvrté dávce očkování byl nižší. Po měsíci ale rozdíl přestal být markantní a po osmi týdnech skoro nebyl znát. Naopak ochrana před závažným průběhem nemoci ani po šesti týdnech od podání čtvrté dávky neklesla.

Tagy: