Jste očkovaní Janssenem? Jedna posilující dávka nemusí stačit, varují odborníci

Zdravotní sestra, injekce (ilustrační snímek)

Jednodávková vakcína Janssen od společnosti Johnson & Johnson se pro mnoho Čechů jevila jako snadné řešení, jak se vypořádat s přísnými covidovými opatřeními, která nějaký čas omezovala život neočkovaným lidem. Z medicínského hlediska se to však zpětně může jevit problematicky. Účinnost vakcíny totiž rychle klesá a američtí odborníci zdůrazňují nejen nutnost posilující dávky, ale vyzývají ke zvážení i aplikaci další boostovací dávky mRNA vakcíny.

Nejnovější oficiální údaje z USA naznačují, že lidé, kteří obdrželi vakcínu Johnson & Johnson, by měli určitě obdržet boostovací dávku v podobě některých mRNA vakcín. Navíc by měli zvážit druhou posilující dávku. Ani tak se však nepřiblíží ochraně, jakou poskytují tři dávky mRNA vakcín. Říkají to americké údaje, které analyzovalo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention).

Poté, co centrum analýzu v úterý zveřejnilo, dalo v USA oficiálně zelenou pro druhou posilující dávku mRNA vakcíny pro ty, jejichž základní očkování bylo tvořeno jednodávkovým Janssenem a předchozí posilující dávku obdrželi déle než před čtyřmi měsíci. Informuje Washington Post.

Vakcína společnosti Johnson & Johnson patří v České republice spíše mezi méně využívané v boji proti nemoci COVID-19, tvořila pouze 3,36 procenta ze všech vyočkovaných vakcín. Přesto měla svůj symbolický význam, a to především vloni na podzim.

Málo účinný Janssen v Česku

Vláda tehdy zavedla pro vstup do služeb či restaurací systém O-N, tedy prokázání očkování či prodělání nemoci. Mnoho lidí, kteří do té doby vakcínu odmítali, proto využilo právě jednodávkovou vakcínu společnosti Johnson & Johnson, která se podávala také bez registrace například na pražském hlavním nádraží.

Již tehdy přitom někteří odborníci varovali před nízkou účinností této vakcíny, například imunolog Zdeněk Hel. „Ochranný účinek vakcíny Pfizer/BioNTech byl po 6 měsících snížen na 45 %, účinek vakcíny Janssen až na 13 %. Pokud jste byli očkováni vakcínou od firmy Pfizer před více než šesti měsíci, nechte se prosím očkovat posilující třetí dávkou. Pokud vám byla původně podána vakcína Janssen, nechte se prosím přeočkovat co nejdříve, nejlépe vakcínou od firem Pfizer nebo Moderna,“ napsal na Twitteru.

Člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan tehdy také dodal, že firma Johnson & Johnson měla na začátku očkovací kampaně výhodu v tom, že nabízela jednodávkovou vakcínu. „Byl totiž strašný tlak na to, aby bylo dostatek vakcín pro všechny. Ale firma stejně nakonec ani nestačila vyrábět dostatečné množství, aby plnila dodávky jednou dávkou. Takže nakonec se z této výhody tak úplně výhoda nestala,“ podotkl Dražan s tím, že jednodávková vakcína byla rozumná strategie, ale neukázala se jako ideální.

Ministerstvo zdravotnictví proto v prosinci rozhodlo, že nárok na přeočkování mají lidé s Janssenem již dva měsíce po očkování a možnost očkovat se touto vakcínou byla raději na pražském hlavním nádraží zrušena. Od nového roku se platnost očkovacích certifikátů proti covidu zkrátila na devět měsíců a pro prodloužení je nutné se znovu očkovat.

Tagy:
nemoc očkování vakcína Česko USA COVID-19 Johnson & Johnson Pfizer BioNTech Zdeněk Hel Centers for Disease Control and Prevention Janssen Pharmaceutica