Kdo dostane vyznamenání? Na seznamu je Kundera, Havlová, Kubera i Brady

Už v pondělí 28. října udělí prezident Petr Pavel státní vyznamenání u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa. Prezident vybíral z 265 jmen, které mu navrhla Sněmovna a Senát. Na seznamu nominantů je například někdejší první dáma Dagmar Havlová Veškrnová, spisovatel Milan Kundera či kanadský podnikatel českého původu Jiří Brady, který prošel dvěma koncentračními tábory. To, kdo vyznamenání dostane, je však zatím tajné.

Při příležitosti oslav se prezident v pondělí dopoledne zúčastní pietního aktu u Národního památníku na Vítkově, položí věnec k pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí a na Pražském hradě jmenuje generály Armády ČR. Udílení vyznamenání se tradičně uskuteční 28. října večer ve Vladislavském sále Pražského hradu.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel o penězích pro první dámu: Považuji je za správné. Prezident vysvětlil, co požadoval

Sněmovna navrhla prezidentovi na vyznamenání 151 lidí, Senát na hrad zaslal 114 jmen. Poslanci navrhli mimo jiné spisovatele Milana Kunderu, herečku a někdejší první dámu Dagmar Havlovou Veškrnovou, bývalou českou velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi, pražského arcibiskupa Jana Graubnera a písničkáře Karla Kryla.

Kundera se na seznam sněmovních nominantů dostal na návrh předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. O Kunderově nominaci se tehdy na plénu Sněmovny rozpoutala debata v souvislosti s udáním bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka, který strávil 14 let v komunistickém vězení. Kundera v minulosti popřel, že by kohokoli udal. Otázka, kdo za udáním Dvořáčka stál, není do současnosti jednoznačně objasněna.

Aféra Brady za Zemanova prezidentství

Mezi nominanty dolní komory je opět kanadský podnikatel českého původu Jiří Brady, který prošel dvěma koncentračními tábory. Podle poslanců by měl být oceněn Řádem Bílého lva in memoriam. Brady měl být původně vyznamenán už před osmi lety, když byl prezidentem Miloš Zeman.

Brady ale nakonec ocenění nedostal. Spekulovalo se o tom, že za to mohly neshody tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) se Zemanem kvůli Hermanově schůzce s dalajlamou. Herman je totiž synovcem Bradyho a jeho ocenění podporoval. Hrad ale takovou souvislost tehdy odmítal.

Řád Bílého lva chce Sněmovna stejně jako horní parlamentní komora pro Josefa Valčíka a Adolfa Opálku, ale i pro další lidi spojené s událostmi kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, pro spoluzakladatele Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňka Růžičku a pro Pavla Pecháčka, který působil v rozhlasových stanicích Svobodná Evropa a Hlas Ameriky.

Na sněmovním seznamu kandidátů jsou dále například operní pěvkyně Dagmar Pecková, zpěváci Michal Prokop, Ladislav Kantor, Jiří Tichota a Pavel Lohonka, vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica, moderátor, hudebník a herec Marek Eben, herec Petr Nárožný, spisovatel Jaroslav Rudiš, básník a překladatel Jan Zábrana, architektky Eva Jiřičná a Věra Machoninová a fotograf Bohdan Holomíček. Poslanci navrhli také třeba fotbalového hráče a trenéra Františka Cipra, podnikatele Josefa Průšu a Simonu Kijonkovou, ekonoma Jana Švejnara a zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína.

Mezi kandidáty Senátu na ocenění jsou zakladatelka Československého červeného kříže a dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková, režisér Fero Fenič, architektka Eva Jiřičná, malíř Josef Lada nebo zakladatel královédvorského safari Josef Vágner.

Kandidáty na Řád bílého lva je další desítka osobností, k nimž patří legionář a pomnichovský premiér Jan Syrový, malíř Alfons Mucha, bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera nebo choreograf a tanečník Jiří Kylián, jenž by jako jediný z navrhovaných mohl toto vyznamenání převzít osobně.

Pavel už řekl, že Mašíny nevyznamená

Masaryková je spolu s dalšími sedmi osobnostmi nominována na řád spojený se jménem jejího otce, stejně jako například Milena Grenfell-Bainesová, zachráněná díky předválečným transportům organizovaným Nicolasem Wintonem, za angažmá v česko-britských vztazích.

Šestici členů skupiny Ctirada a Josefa Mašínových navrhli senátoři na medaili Za hrdinství, i když prezident Petr Pavel dal loni najevo, že by měl s jejich oceněním problém. Skupina působila v letech 1951 až 1953, probila se z totalitního Československa. Mašínům jejich odpůrci vytýkají, že ve snaze opatřit si zbraně a peníze zabili odzbrojené policisty. Souborně senátoři navrhli také posádku jednoho z bombardovacích letounů československé perutě, který byl sestřelen v roce 1941, jednotlivě pak další tucet adeptů.

Největší počet kandidátů, a to osm desítek, senátoři navrhli na medaili Za zásluhy. Dostat by ji podle nominací měli kromě Lady, Feniče, Jiřičné a Vágnera také pěvkyně Dagmar Pecková, hudebníci Jiří Pavlica a Jiří Tichota nebo skladatel Karel Svoboda, dramatik Ladislav Smoček nebo spisovatel Petr Hora-Hořejš. K adeptům patří rovněž herci Daniela Kolářová a Alfréd Strejček, kytarový virtuos Štěpán Rak, televizní reportér Jakub Szántó nebo bývalý ředitel České tiskové kanceláře Jiří Majstr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepopulární názor? Za štěstí jsme si z většiny zodpovědní sami, říká mentální kouč Jágra

Tagy: