Kdo nahradí Arenbergera? Do čela vinohradské nemocnice se možná vrátí její exředitel

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady bude mít brzy nového ředitele.

V úterý 15. března vyprší termín pro přihlášky do výběrového řízení na uvolněnou pozici ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na post po bývalém ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi se hlásí několik kandidátů, mezi nimiž jsou i lidé, kteří zkušenosti s vedením velké nemocnice mají. Dokonce i té vinohradské.

V polovině března by měl skončit stav, kdy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) vede její dlouholetý náměstek pro léčebnou péči Jan Votava. Ten byl řízením nemocnice pověřen poté, co ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v lednu odvolal jejího řádného ředitele, a jednoho ze svých předchůdců v ministerské funkce Petra Arenbergera. Termín přihlášek do výběrového řízení vyprší v úterý 15. března.

„Respektuji pana profesora Arenbergera jako špičkového odborníka v dermatovenerologické oblasti. Nové vedení se musí zaměřit především na otázku nastavení funkčních manažerských procesů a problematiku zadávání veřejných zakázek,“ komentoval Válek své rozhodnutí a Arenbergerovi poděkoval za jeho odvedenou práci.

Obnoví se projekt traumacentra?

Podle zjištění CNN Prima NEWS se o post ředitele vinohradské nemocnice hodlá ucházet několik kandidátů, na přímý dotaz však svou přihlášku do výběrového řízení potvrdil jediný. Je jím Marek Zeman, který Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vedl už v letech 2008 až 2015. Tehdy svůj hlavní úkol spatřoval v rozvoji nemocnice skrze její dostavbu a obnovu přístrojového vybavení.

Zeman byl také hybatelem projektu traumacentra. Se záměrem jeho realizace se o post ředitele uchází i nyní. „Ano, mohu potvrdit, že jsem přihlášku do výběrového řízení podal, a také to, že chci prosadit vybudování traumacentra. Považuji to za důležité zejména v kontextu aktuálních událostí na Ukrajině, ale i s ohledem na rizika hromadných civilních neštěstí. Tím spíše, že obdobné zařízení s komplexní péčí včetně superspecializované popáleninové medicíny v Česku chybí. A zvláště v Praze je to velký nedostatek,“ řekl CNN Prima NEWS Marek Zeman. Dle svých slov chce také zvýšit efektivitu nemocnice nebo nastavit „propracovaný řád odměn“.

Další exředitel i Arenbergerův náměstek

Mezi kandidáty se má objevit také již zmíněný současný náměstek a pověřený ředitel Jan Votava. Redakce CNN Prima NEWS se jej pokoušela kontaktovat, aby informaci ověřila. Ze sekretariátu FNKV ale přišla odpověď, že Jan Votava právě čerpá dovolenou. Votavovou výhodou nicméně je, že chod Vinohradské nemocnice má dobře zažitý. Slabinou naopak může být skutečnost, že je spojen právě s érou bývalého ředitele FNKV Petra Arenbergera, kterého současný šéf zdravotnického rezortu odvolal. Pokud tedy smyslem odvolání bylo docílení změny směru Vinohradské nemocnice, pak by Votavova volba nedávala příliš smysl.

V kuloárech se hovoří také o dalším z bývalých ředitelů Vinohradské nemocnice Robertu Grillovi. Na přímý dotaz redakce CNN Prima NEWS, zda skutečně bude o návrat do nejvyššího postu FNKV usilovat, ale docent Urologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy odpověděl: „Přihlášky do výběrového řízení byly posunuty do 15. března a pouze ti, kdo k tomuto termínu splní všechny náležitosti, budou pozváni k výběrové komisi ministerstva zdravotnictví, což já k dnešnímu dni nejsem. Jaké materiály poté ministerstvo umožní zveřejnit, je pouze v jeho gesci.“

Robert Grill nicméně vinohradskou nemocnici vedl od prosince 2016. V květnu 2019 oznámil, že ve funkci skončí. Své rozhodnutí odůvodnil dosažením důchodového věku, což připadalo na 30. září téhož roku.

Ten, který řídil Homolku

Přihlášku do výběrového řízení možná ještě na poslední chvíli podá také Ivan Oliva, který má za sebou zkušenost s vedením Nemocnice Na Homolce. Jejím ředitelem byl od října 2014 a funkci opustil v červenci 2018. Na ukončení svého působení ve funkci se dohodl s tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), a to po výsledcích hloubkové kontroly veřejných zakázek nemocnice.

Oliva tehdy uvedl, že nemocnici v roce 2014 přebíral podinvestovanou a zadluženou, a že během čtyř let odvedl „dobrou práci“ a jako krizový manažer „svůj úkol splnil“. Zda se Oliva o post ředitele FNKV bude skutečně ucházet, se ale uvidí až v úterý 15. března. „Svou účast na výběrovém řízení na pozici ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zvažuji,“ uvedl Ivan Oliva pro CNN Prima NEWS.

Tagy: