Prymula: Dlouhodobá péče o Ukrajince je problém. Epidemie se mezi nimi může šířit snáz

Epidemilog Roman Prymula v pořadu Nový den.

Jak Ukrajinci ovlivní koronavirovou pandemii v Česku?

Příliv migrantů z Ukrajiny dělá některým odborníkům a běžným občanům vrásky. Epidemiolog Roman Prymula se sice neobává další koronavirové vlny, ale zátěže zdravotnického systému. „Z dlouhodobého hlediska je to problém, logicky je systém dimenzován na určitou kapacitu. Troufám si říci, že ji na to nemáme,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

S příchodem uprchlíků z Ukrajiny do Česka hrozí rozšíření některých nemocí. „Vždy je při migračních vlnách riziko, že se do dané země zavlečou choroby, které zde příliš nebyly. Zde je největší riziko tuberkulóza, které je na Ukrajině 15krát více než u nás,“ uvedl Prymula. Mezi další nemoci, které mohou Ukrajinci do Česka zavléct, patří například i spalničky.

Proti těmto nemocem se budou moci migranti v Česku očkovat. „Čekáme, že se budou dominantně očkovat proti spalničkám s příušnicemi, zarděnkami a dalšími,“ doplnil Prymula. Větší obavy má však z dlouhodobé zátěže zdravotnického systému. „Je to problém, logicky je dimenzován na určitou kapacitu,“ zmínil.

„Praktičtí lékaři pro děti a dorost by byli totálně zahlceni tím, že by léčili migranty, a neměli by kapacitu na léčení naší populace. Je to určitě problém, naše kapacita není nekonečná,“ zdůraznil Prymula. Jako problém vidím například to, že řada uprchlíků může potřebovat pravidelnou dialýzu.

Osobně se však neobává další koronavirové vlny, i když jsme se po týdnech poklesu pozitivně testovaných dostali do fáze, kdy se tento trend zastavil. „Není to však vlivem uprchlíků, válečný konflikt přišel až později,“ podotkl. S příchodem Ukrajinců očekává nanejvýš drobnou koronavirovou vlnu, která nebude mít větší vliv.

„Většina české populace je imunní: lidé nemoc buď prodělali, nebo jsou očkovaní. Ukrajina však patřila ke dvěma nejméně proočkovaným evropským zemím, mezi migranti se tak může epidemie snáze šířit,“ doplnil s tím, že ti, kteří nejsou proti covidu očkováni nebo nemají vakcinaci dokončenou, se budou moci očkovat v Česku. Vše bude probíhat na dobrovolné bázi.

Tagy: