Když jde sjezdařům o holý život. Kitzbühel a hrozivé karamboly závodníků na lyžích

Urs Kryenbühl a jeho pád při pátečním sjezdu v Kitzbühelu

Kitzbühel pády

Těžký pád švýcarského sjezdaře Urse Kryenbühla v rakouském Kitzbühelu nebyl první, ani poslední, který se na superobtížné sjezdovce Streif udál. Cílový skok snad nejnáročnějšího závodu celého seriálu světového poháru lyžařů byl příčinou mnoha zranění už v minulosti. Nejhůře dopadl jiný Švýcar Daniel Albrecht, který po karambolu zůstal několik dní v kómatu.

Tohle není nic pro křehké povahy. Postavit se na start nejslavnější sjezdovky v kolotoči lyžařského světového poháru vyžaduje skutečnou kuráž. A kdo se chce zapsat do historie, musí jít na samou hranu svých možností. Pak stačí sebemenší chybička a závodník může skončit v kotrmelcích. Na sjezdovce Streif v rakouském Kitzbühelu se proto občas přihodí karambol, ze kterého divákům tuhne krev v žilách.

Naposledy tvrdost Streifu pocítil švýcarský sjezdař Urs Kryenbühl, který „šel přes řídítka“ na cílovém skoku a fotobuňku protnul sunouc se po doslova hororovém pádu. Šestadvacetiletý závodník si přivodil otřes mozku, zlomeninu klíční kosti a zpřetrhal si vazy v pravém koleni. Přestože jeho karambol vypadal hrozivě, může si vlastně gratulovat.

Rychleji než po dálnici

Ten skok je skutečně nevyzpytatelný. Máte v nohách skoro dvě minuty boje s 3312 metrů dlouhou tratí a do cíle se řítíte 145kilometrovou rychlostí. Přestože už vidíte tribuny plné fanoušků v cílovém prostoru, musíte udržet koncentraci. Čeká vás totiž ještě jeden skok a několik desítek metrů letu vzduchem. Pokud na něj nenajedete správně, skončíte v kotrmelcích.

Už v roce 1995 se o tom přesvědčil Američan Chad Fleischer, který neudržel těžiště nad lyžemi a dopadl na záda. Ačkoli pád vypadal děsivě, nakonec se z něho oklepal a přežil bez větších následků. V roce 2008 se na cílový skok blížil jiný Američan, Scott Macartney. Obří mulda jej katapultovala do výšky, jeho tělo začalo ve vzduchu rotovat.

Macartney ztratil nad letem kontrolu a dopadl na pravou stranu zad a do cíle doklouzal v bezvědomí a bez helmy. V obličeji měl krvavé šrámy – odřeniny od sněhu. Vrtulník jej dopravil do nemocnice v Innsbrucku, kde se do druhého dne probral. „Podle amerických trenérů se Scott Macartney cítí dobře,“ řekli tehdy organizátoři závodu médiím. McCartney neutrpěl žádná vážnější zranění, ani zlomeniny.

Týden v kómatu

Takové štěstí ale neměl švýcarský talent Daniel Albrecht. Rok po Macartneym se mu stal cílový skok osudným. Tehdejší záběry s hrůzostrašným pádem obletěly lyžařský svět. Albrechtův pád připomínal havárii Chada Fleischera z roku 1995. Také on dopadl na záda, ovšem následky byly daleko horší. Albrecht zůstal několik dní v kómatu. Nakonec se sice uzdravil, ale dá se říci, že Kitzbühel jej zabrzdil v rozletu. Následující sezónu vynechal, na sjezdovky se vrátil v roce 2011 a před začátkem sezóny 2012/2013 oznámil konec kariéry. V pouhých 30 letech.

Sjezdovka Streif na slavném kitzbühelském Hahnenkammu opravdu nic neodpouští. Za více než 80letou historii byla svědkem mnoha děsivých pádů. Po Albrechtově zranění byl cílový skok upraven a několik ročníků jej závodníci fakticky jen přejížděli. Postupně ho však organizátoři opatrně vrátili zpět. Urs Kryenbühl je toho důkazem.

Paradoxní je, že Švýcar se nezranil při klasickém Hahnenkammu, nýbrž v závodě, který se jel jako náhrada za zrušený sjezd ve švýcarském středisku Wengen. Tamní Lauberhorn organizátoři odvolali kvůli koronavirové pandemii. 81. ročník Hahnenkammu byl na pořadu v sobotu 23. ledna, ovšem kvůli nepříznivému počasí a přívalům sněhu byl závod zrušen. Na neděli je pak v Kitzbühelu plánován ještě superobří slalom.

Tagy:
lyžování sjezd úraz sjezdovka Rakousko lyžař pád alpské lyžování bezvědomí Světový pohár Kitzbühel Beat Feuz Streif Hahnenkamm Dominik Paris Wengen