Pomozte mu, hoďte sebou, křičel po těžkém pádu v Kitzbühelu jeho vítěz

„Dělejte, hoďte sebou, pomozte mu!“ Tak křičel na záchranáře a pořadatele vítěz pátečního sjezdu Světového poháru v rakouském Kitzbühelu Švýcar Beat Feuz, když viděl těžký pád svého reprezentačního kolegy Urse Kryenbühla na cílovém skoku.

Kryenbühl na něj přijel v rekordní rychlosti 146,7 kilometru v hodině, podle mezičasů atakoval umístění mezi prvními deseti. Z hrany závěrečného skoku vyletěl v klasickém a správném sjezdovém postoji, následně se však začal zhruba v polovině sedmdesátimetrového skoku přetáčet dopředu a padal nekontrolovatelně na hlavu. Na sněhu už potom dotočil kotrmelec, odeply se mu postupně obě lyže a bezvládně doklouzal až za cílovou čáru.

Dlouhé sekundy, které jako by neubíhaly, zůstával ležet na sněhu. Právě v tyto momenty pro něj sháněl Beat Feuz pomoc. Ví, že jde o vteřiny a vše musí jít velmi rychle.

Zdravotníci přeskákali a oběhli bariéry v cílovém prostoru a poskytovali první pomoc. Pomocí límce zpevnili krk, připravovali švýcarského lyžaře na transport. K místu se blížil vrtulník, z něho spustili lano s hákem a dva záchranáři s nosítky odletěli i se zraněným Kryenbühlem do 13 kilometrů vzdálené nemocnice v St. Johannu.

To už rozhodcovskými a pořadatelskými vysílačkami putovaly informace o tom, že je Švýcar při vědomí, a přestože si přivodil mozko-lebeční trauma, tak podle zpravodajství švýcarského deníku Blick komunikoval, poznal svého trenéra a vzpomněl si na své startovní číslo.

V cílovém prostoru se mezitím velmi kriticky k cílovému skoku vyjadřoval vedoucí muž závodu a nakonec také jeho vítěz Beat Feuz: „Již tři dny je ten skok velkým tématem. Skáče se z něj příliš daleko. Nemusí tak být, vlastně by to tak být nemělo. Věřím, že se Urs brzy vrátí.“

Podle některých informací se na Kryenbühlově těžkém pádu podepsal vítr, který ovlivnil jeho let a nakonec ho „sfoukl“ k zemi. Rozhodčí po 30 závodnících závod ukončili, přestože se na něj připravovalo ještě dalších 25 lyžařů.

Kryenbühlovi tedy nakonec ve výsledcích patří 25. místo s odstupem 3,4 sekundy na vítězného krajana, a získal šest bodů do hodnocení Světového poháru. Ve sjezdu mu patří sedmá příčka, celkově dvacátá.

Pád v horní části trati postihl také Američana Ryana Cochrana-Siegla, který se však sám dokázal vyprostit z bezpečnostních sítí, ale kvůli podezření na zranění i jeho transportovala helikoptéra do nemocnice.

Pády na cílovém skoku při sjezdu či Super-G v Kitzbühelu nejsou ničím výjimečným. V roce 2008 si na stejném místě zlomil holenní i lýtkovou kost jedné nohy český reprezentant Ondřej Bank, který se na lyže vrátil po osmi měsících. Následující sezonu předvedl další hororový pád Daniel Albrecht ze Švýcarska, který osm dnů ležel v kómatu.

V sobotu by měl v 11:30 hodin odstartovat druhý sjezd na vyhlášené sjezdovce Streif s pověstným úsekem „Mausefalle“ neboli myší díra.

Tagy: