Když móda podá pomocnou ruku: Přehlídka mladé návrhářky upozornila na norování lišek

Móda a životní prostředí jde ruku v ruce. Ne vždy si to uvědomujeme, ale dnešní cenová dostupnost a kvantita módních kousků staví módní průmysl na jedno z předních míst znečišťovatelů životního prostředí. Jsou ale i značky a návrháři, kteří se snaží svým přístupem na problematiku upozorňovat. Ať už mluvíme o takzvaných „Green fashion weeks“, tedy týdnech módy, kde mohou předvádět pouze návrháři dodržující výrobu z udržitelných materiálů nebo šíření určité osvěty či spolupráce s neziskovými organizacemi. Móda má obrovskou sílu, byla vždy hlasem, kterým může nejen návrhář, ale i konzument samotný vyjádřit svůj postoj.

To dělá i mladá návrhářka Debbie Brown, jejíž jarní kolekce byla inspirována konzumním světem nákupů a nesla se v duchu 60. a 70. let. Debbie je ale známá láskou ke zvířatům a tak show měla zvířecí přesah. Na přehlídku pozvala zástupce spolku OBRAZ – Obránci zvířat a nebylo to poprvé.

OBRAZ se zasloužil o ukončení kožešinových farem v České republice a například i o ukončení klecových chovů slepic. Nyní si dali za úkol upozornit na problematiku norování a chovu lišek v klecích. „Stále je povoleno držet lišky v klecích za účelem výcviku loveckých psů. Pro lišku jako divokou, aktivní šelmu, která ve volné přírodě obchází svoje i několik kilometrů velké teritorium, je život v kleci neskutečným utrpením,“ říká mluvčí spolku OBRAZ – Obránci zvířat Pavel Buršík.

A jedním dechem dodává: „Další velmi krutá praktika, kterou u nás lišky musí zažívat, je jejich lov norováním. Často k němu dochází v době vyvádění mláďat a liška se tak rve na život a na smrt s loveckým psem, který se jí snaží násilně vypudit z nory. Liška tak neváhá za mláďata položit svůj život. Často bývá velmi vážně zraněn i její psí protivník.“

Na tyto problémy Obránci zvířat upozorňovali i na přehlídce. V prostorách konání se proháněla maskovaná liščí smečka, se kterou se mohl kdokoliv vyfotit. Fotku bylo možné si také udělat v liščí kleci. U stánku Obránců zvířat si mohli návštěvníci se zástupci spolku promluvit a dozvědět se víc o liščím utrpení z připravených letáčků. Také měli možnost zkusit rozeznat umělou kožešinu od té pravé.

Návrhářka plánuje organizaci podpořit i na dalších svých akcích. Věnovala jim do dražby jeden originální kousek ze své dílny se zvířecím vzorem a nákupem speciálního body z nové kolekce lidé také přispějí organizaci. Body nese vtipný a lehce lechtivý nápis, jak se na spodní prádlo patří: „Kožešina patří zvířatům. Půjčím si ji jen na mazlení.“

Právě nákupem kvalitnějších, originálních kousků, které nám v šatníku vydrží déle nebo i tím, že budeme módní kousky recyklovat a například je posuneme dál přes nějaký bazar, může každý z nás pomoci životnímu prostředí.

Tagy: