Konec klecových chovů v praxi ještě chvíli potrvá: Zachraň život slepici z klecáku už dnes!

Prima Mazlíček: Rozhovor s Petrem Dobrým

Klecové chovy hospodářských zvířat jsou poslední dobou velkým tématem. Lidé začínají vnímat welfare hospodářských zvířat a volají po jejich lepším životě. I díky veřejnosti, která podporuje neziskové organizace a iniciativy, se podařilo na konci loňského roku v Senátu odsouhlasit konec klecových chovů slepic, které má přijít do roku 2027. Tím to ale neskončilo. Evropská iniciativa Konec doby klecové vyzvala Evropskou komisi, aby se zavázala, že ukončí klecové chovy hospodářských zvířat po celé unii do roku 2027. Vyšlo to! Ohromné vítězství pro zvířata, píší ochránci zvířat.

Konec klecí v celé Evropské unii

„Náš závazek je jednoznačný: postupné ukončení klecového chovu pro hospodářská zvířata... Leží mi na srdci, aby EU zůstala na prvním místě v prosazování dobrých životních podmínek zvířat a abychom splnili očekávání našich občanů,“ tato slova pronesla komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides na tiskové konferenci 30.6. k iniciativě Konec doby klecové, za kterou stojí nezisková organizace Compassion in World Farming. Novou legislativu musí schválit všech 27 členských států unie společně s Evropským parlamentem. Lepší život to ale do budoucna znamená pro prasnice, králíky, nosnice i kachny.

📣📣🥳😊🏆OHROMNÉ VÍTĚZSTVÍ PRO ZVÍŘATA: Evropská komise dnes odpověděla na naši evropskou občanskou iniciativu...

Posted by Compassion in World Farming Česko on Wednesday, June 30, 2021

3,5 milionů slepic v klecáku

Tento velký úspěch se ale do praxe přenese až za několik let, a proto stále existují organizace, které v pomoci hospodářským zvířatům neustávají. Například iniciativa Slepice v nouzi pomáhá vykupovat vyřazené nosnice z klecových chovů, které jsou odsouzeny na jatka. Slepice se ve správných podmínkách dožívá i 10 let, ve velkochovu se nedožije roku.

Přibližně 67 % komerčních velkochovů v České republice využívá klecovou technologii, což představuje cca 3,5 milionu nosnic zavřených v kleci. „V konvenčních neobohacených klecových chovech jsou nosnice natěsnané v holých klecích s životním prostorem cca formátu papíru A4. Klece jsou uloženy v dlouhých řadách v minimálně třech patrech nad sebou, v tzv. bateriích. Baterie jsou umístěné v halách s umělým intenzivním osvětlením, které svítí až 17 hodin denně, protože světlo podporuje snášení vajec,“ uvádí iniciativa Slepice v nouzi

Jak můžete slepici adoptovat

Zpočátku je nutné si uvědomit, že zachráněné slepičky nebudou vypadat reprezentativně, nejspíš budou oškubané, budou se bát světla a nejspíš nebudou chtít šlápnout na trávu. Ani jim se nevyhýbají zdravotní problémy, za jejich stav ale nese zodpovědnost člověk, který z nich udělal stroj na vajíčka. Brzy ale pozná, že dostala druhou šanci a začne se vyhřívat na sluníčku, hrabat v trávě a popelit se. I ty oškubané slepice začnou po nějaké době opět snášet vajíčka a vy tak budete mít dvojí radost.

Další možnost vykoupit slepičky z velkochovu pro Královehradecký kraj: Mave Jičín a.s. Farma Soběraz Soběraz, Radim,...

Posted by Slepice v nouzi on Thursday, July 8, 2021

Důležité je slepice pozorovat, pokud dojde k nějaké odchylce od normálu, měli byste slepice zkontrolovat. Tato zvířata se naučí být kontaktní, pokud na tom budete společně pracovat a nebude se bát ani vaší náruče. Užitečné rady najdete na stránkách Slepice v nouzi. Než se pro záchranu slepic rozhodnete, přečtěte si informace na stránkách iniciativy, kde najdete i například rady, jak udělat správný kurník nebo s jakými přepravkami si pro slepice dojet.

Možnosti odkupu

Přes Slepici v nouzi

Iniciativa Slepice v nouzi takto pomáhá už řadu let. Pokud zvolíte tuto cestu, je nutné vyplnit formulář. Díky němu vám pak přijde e-mail s plánovaným termínem záchranné akce, vy si tak můžete zarezervovat počet slepic, které chcete zachránit. Pak už stačí zvolit místo předání, buď ve Zlatníkách u Prahy, nebo výdej na trase.

Na vlastní pěst

Zachránit slepice můžete i sami, a to díky mapě Slepice v nouzi, kde najdete seznam velkochovů ve vaší blízkosti. Zavoláte do velkochovu a informujete se, kdy bude odkup probíhat. Slepice v nouzi tyto odkupy sama sleduje na svých sociálních sítích, stačí je tak sledovat.

Cena slepičího života se pohybuje okolo 30 korun.

Tagy: