Když zbývá jen pár minut: Jak připravit zvířata na přírodní katastrofu

Různé druhy katastrof mohou vyžadovat různé postupy, naprostá většina z nich však vyžaduje, abyste se co nejdříve dostali do bezpečí. Základem tak je mít po ruce připravený nouzový balíček. A to nejen pro sebe, ale i pro své zvířecí společníky.

Jak postupovat, pokud nás zasáhne přírodní katastrofa a kromě sebe samých se musíme postarat i o zvířata, s kterými sdílíme domácnost? Jak se připravit na případnou evakuaci tak, abychom zaručili bezpečí nás všech? Jedním z důležitých kroků je příprava nouzového balíčku a evakuačního plánu. Samozřejmě není potřeba žít neustále ve strachu, kdy se co může přihodit, ale jakmile udeří přírodní katastrofa nebo třeba požár, můžeme mít jen pár minut na to, abychom se sbalili a odešli, případně ukryli do bezpečí.

Co by takový balíček měl obsahovat samozřejmě záleží na druhu zvířete, pro které ho připravujete. Pro psa nebudete potřebovat nic nezvyklého: obojek se jménem a telefonním číslem, pevné vodítko (myslete i na dvojí jištění), zásobu krmiva a vody, misky. Je jasné, že vše máte doma, ale jistě si dovedete představit, jak těžko budete tyto běžné věci shánět v panice. Kočky, ptáci a další menší zvířata by kromě zásob měla mít připravenou i bytelnou přepravku, respektive klec s označením.

U psů i koček je rozhodně důležité čipování – a především zanesení informací o majiteli do registru, aby bylo možné v případě ztráty známky jejich rodinu dohledat co nejdříve. Vhod vám rozhodně přijde i malá lékárnička a fotky vašich mazlíčků – pro případ, že se rozdělíte a budete muset vyvěsit letáky, až bude po všem. Zapomenout nesmíte ani na léky! Ty společně se zásobami pravidelně obměňujte.

Připomeňme si také základní pravidlo v nouzi: Pokud venku není bezpečno pro vás, není tam bezpečno ani pro vaše zvířata! Pokud není možné vzít zvířata s sebou do úkrytu či je také evakuovat, nikdy je nepřipoutávejte ani nepřivazujte, aby měla šanci si bezpečný úkryt najít sama a nezůstala uvězněna na místě běsnění přírodních živlů.

Tagy: