Kellnerová míří mezi dvacet nejbohatších žen světa. Majitel PPF se ale ještě může změnit

Vdova po zesnulém Petru Kellnerovi sice nyní figuruje jako koncový vlastník skupiny PPF, ale to se prý nakonec může změnit. „Dědické řízení stále probíhá a podoba uspořádání majetkových vztahů může být nakonec jiná,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Skupinu PPF zatím vede čtyřčlenný řídící výbor, který vznikl v dubnu, a jeho součástí je také Renáta Kellnerová. „Není to překvapivé a je to přechodné řešení. Zaručuje to velkou kontinuitu, byť finální uspořádání majetkových vztahů může být nakonec jiné,“ uvedl Lukáš Kovanda. Podle něho se nyní Renáta Kellnerová jako koncový vlastník objevila především z regulatorních důvodů. „Musí tam figurovat osoba, která je správcem majetku,“ konstatoval Kovanda.

Podle něho není ani problémem, že se skupina PPF loni propadla do ztráty necelých 300 milionů eur, což bylo vůbec poprvé v její 30leté historii. „Stojí za tím pandemie, protože hlavní trhy, kde PPF působí, byly covidem zasaženy. A PPF je geograficky i odvětvově nebývale rozkročená,“ řekl Kovanda. Toto rozkročení ale skupině podle něho nakonec pomohlo koronavirový náraz ztlumit. „Už nyní vidíme zotavení, takže výsledky PPF budou letos i v příštích letech určitě lepší,“ dodal.

Kellner jako Jobs

Kovanda nicméně zopakoval, že tragický konec Petra Kellnera znamená pro skupinu PPF ztrátu jejího vizionáře. Událost přirovnal k úmrtí Stevea Jobse, který stál za rozmachem technologické společnosti Apple. „Ale i po odchodu Jobse se Apple rozvíjel a rozvíjí,“ upozornil.

Renáta Kellnerová by se nyní podle Kovandy mohla ocitnout v první dvacítce nejbohatších žen světa podle žebříčku agentury Bloomberg. „Pokud by se stala koncovým vlastníkem celé Kellnerovy části majetku skupiny PPF, ocitne se v žebříčku na 19. místě. „Právě této příčce odpovídá majetek 15,7 miliardy dolarů, který agentura připisovala Petru Kellnerovi v den jeho březnového úmrtí,“ uzavřel Lukáš Kovanda.

Tagy: