Kiwi získá státem ručený miliardový úvěr. Domněnky o dotacích šéf Dlouhý vyvrací

Česká technologická společnost Kiwi, která spravuje úspěšný internetový vyhledávač letenek, bude v rámci vládního programu COVID Plus čerpat půjčky ve výši 1,2 miliardy korun. Některé konkurenční firmy si stěžují, že stát tímto Kiwi zvýhodnil. „Jsme pro tuzemskou ekonomiku velký přínos,“ vypočítával zakladatel společnosti Oliver Dlouhý pro CNN Prima NEWS důvody pro uskutečnění úvěru a vyvrátil informace o tom, že by firma pobírala nějaké státní dotace.

Kvůli pandemii koronaviru se letos byznys v oblacích zadrhl a počty prodaných letenek slétly po celém světě téměř na dno. Firma Kiwi, která nabízí ve svém vyhledávači letenek služby více než 750 dopravců, tak musela sčítat obrovské ztráty. Řadu letenek navíc lidé na portálu kupují dlouho dopředu. Když přišlo na jaře praktické uzemnění letecké dopravy, chtěli své peníze zpět.

Jenže Kiwi je při odškodňování lidí jen prostředníkem, smlouva je uzavřena vždy mezi zákazníkem a leteckou společností, která by měla finance vracet. Některé případy se ale táhnou celý rok.

V prosinci společnost informovala, že dotáhla do úspěšného konce žádost o vládní pomoc, a dostane tak v rámci státem garantovaných půjček 1,2 miliardy korun. Na úvěry bude dohlížet státní pojišťovna EGAP a provedou ji finanční ústavy Citibank a Komerční banka. Z výše zmíněných důvodů ale Kiwi peníze z půjčky nevyužije na vracení finančních prostředků zákazníkům. „Na refundaci se zaměřujeme, ale musíme čekat, až peníze vrátí sama aerolinka. Peníze z půjčky využijeme na vývoj našich dalších produktů,“ vysvětlil Dlouhý pro CNN Prima NEWS.

Vládní program COVID Plus má velkým firmám poskytnout kompenzaci za ekonomické ztráty způsobené koronavirem, o pomoc zatím marně žádá například česká letecká společnost Smartwings.

Dotace od státu nepobíráme

Podle některých firem, které taktéž podnikají v oblasti leteckého byznysu, to ilustruje, že stát firmě Kiwi, kterou z nadpoloviční většiny vlastní americká akciová společnost General Atlantic, nadržuje. „Považuji za skandální, že český stát takto pomáhá americkému fondu, který vlastní Kiwi.com, a na české letenkové agentury kašle,“ uvedl šéf portálu Letuška.cz Josef Trejbal pro ČTK.

Dlouhý ale podobné útoky vnímá jen jako vzdychání konkurence. „Naše společnost platí v Česku miliony korun na daních, zaměstnáváme tisíce lidí a pro českou ekonomiku je naše společnost velmi přínosná. Státní pomoc nepřišla ve formě žádné dotace, ale úvěru, který budeme řádně splácet,“ řekl.

Některá média v minulosti spekulovala o tom, že Kiwi státní dotace dostává. Web Zdopravy napsal, že mezi lety 2016 a 2018 dostala společnost od státu téměř 88 milionů korun. Podle Dlouhého to ale není pravda. „Všechny dotace, které jsme kdy čerpali, byly z Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo vždy pouze zprostředkující subjekt. O evropské dotace mohla žádat jakákoli firma,“ komentoval Dlouhý pro CNN Prima NEWS.

Technologická společnost Kiwi mezi lety 2015 a 2018 dostala z fondu Evropské unie bezmála 88 milionů korun. Díky těmto finančním zdrojům mohla firma najmout další zaměstnance a zřídit pobočky po celém světě. Podle webu Dotace EU čerpala firma mezi lety 2017 až 2019 ještě jinou dotaci určenou na vývoj softwaru, tehdy Kiwi obdržela téměř 50 milionů korun.

Tagy: