Pověst o grilování sv. Vavřince i medvědárium. Na Kladenském zámku se zabaví děti i dospělí

Kladno má většina z nás spojené s těžbou uhlí. Nicméně i historie urozených rodů tu má své místo. Vzdělat se můžete na zdejším zámku, kde si mimo jiné připomenete sv. Vavřince, kterého císař Valerián nechal opékat na rožni. A dobrodružnější povahy jistě potěší, že tu při procházce lze potkat i medvědice.

Zámek v Kladně začal vznikat ve 14. století. Jeho majitelem byl rod Kladenských z Kladna a na úplném začátku byla památka gotickou tvrzí. Tu dále zvelebovali Žďárští ze Žďáru a také vévodkyně Františka Toskánská. Posledními opatrovníky byli benediktini z Břevnovského opatství.

Právě poslední zmíněné správce si návštěvníci mohou připomenout v opatově pracovně. „Bohužel z inventáře se téměř nic nezachovalo. Nábytek je darovaný nebo zapůjčený, původní jsou však překrásná kachlová kamna,“ vykládá Martina Loukotová průvodkyně na kladenském zámku v pořadu Prima Česko.

Do kachlových kamen se nepřikládalo v samotných pokojích, ale v chodbě. Důvod byl prostý – aby komnaty neplnil dým.

ČTĚTE TAKÉ: Západočeské muzeum v Plzni nabízí rozmanitou podívanou: Historické zbraně, šaty i knihy

Svatý Vavřinec na rožni

Jako většina zámků má i ten kladenský svoji kapli. Ta je zasvěcena svatému Vavřinci. Vysvětlení se naskytne při pohledu na strop, na němž je vyobrazen biblický příběh. „Kdysi dávno panoval v Římě císař Valerián, který potřeboval spoustu peněz na války. Požádal proto tehdejšího Papeže Sixta II., aby mu dal všechno bohatství církve,“ vypráví v pořadu Prima Česko průvodkyně Michaela Nováková.

Jenže papež odmítl a úkol přešel na sv. Vavřince. Ten ovšem bohatství rozdal chudým, čímž rozzlobil císaře, který ho nechal zaživa upálit na roštu. Pomsta se mu prý ale tak úplně nevyvedla, jak dále vykládá průvodkyně. „Vavřinec byl pod ochranou boží. Necítil žádnou bolest a řekl císaři, že z jedné strany už je asi opečený, tak by ho měli otočit.“

Unikátní původní krov

V kapli svatého Vavřince mají i funkční varhany. Aby se na ně dalo hrát, je potřeba pořádně našlapat měchy. Za zvuku libých tónů varhan je možné třeba uzavřít i manželský slib.

A zajímavé informace se příchozí dozvědí také při pohledu na kopuli kaple sv. Vavřince z výšky.„Můžeme vidět i původní krov, který je pospojovaný dubovými nýty, bez použití kovu. Tím pádem nebyla narušena struktura toho dřeva a mohl se zachovat v té původní podobě,“ vypráví Martina Loukotová.

Pro děti Krteček, pro dobrodruhy medvědárium

Na zámku v Kladně myslí i na nejmenší a často neposedné návštěvníky. Pokud by je nebavila expozice, je tu pro ně připravena herna s kreslenou i plyšovou postavičkou Krtečka.

Starší turisté pak jistě ocení možnost užít si zámecké exteriéry. „Součástí zámeckého areálu je i zahrada, kde je teď zima, ale v letních měsících je možné se projít, odpočinout si a s trochou štěstí se potkat i s kladenskými medvědicemi, které nám tady bydlí v medvědáriu u zámku,“ říká Robin Tesárek, koordinátor Zámeckého areálu města Kladno.

Ten si můžete prohlédnout kdykoli kromě pondělí po celý rok.

Tagy: