Místo, které si oblíbili i bratři Čapkové. Resort Svatá Kateřina potěší tělo i duši

Resort Svatá Kateřina

Resort Svatá Kateřina

Všichni máme své každodenní starosti a neklid. Co se na chvíli přenést na místo ukryté v srdci lesů na Vysočině? Auto jednoduše odstavíte na parkovišti ve městě a necháte se odvézt – celý den můžete popíjet vodu z léčivých pramenů nebo se oddat rituálům tisíce let staré indické medicíny. S kamerou vás vezmeme do rezortu Svatá Kateřina, kde čas s oblibou trávili i bratři Čapkové.

Možná Vysočina není typickým lázeňským krajem plným kolonád, přesto se tu najde místo s bohatou historií – místo ukryté v lesích daleko od veškerého ruchu, kde plyne čas tak nějak pomalu. Zamiřme prvně k prameni, který dal resortu Svatá Kateřina u Počátek jméno. „Pramen svaté Kateřiny je jeden z dvou nejvýznamnějších pramenů. Ten druhý je pramen svaté Markéty a Kateřina. Byly to dcery místního nižšího šlechtice, které onemocněly, myslím že tyfem, a nedařilo se je uzdravit. Začaly pít tuto vodu a uzdravily se,“ vysvětluje prapočátek léčebných procesů ve sv. Kateřině majitel resortu Petr Zempliner.

Léčivou sílu pramene se využívá dodnes

Dar léčivé síly prý v této lokalitě přetrvává dodnes. Ať už máte zažívací potíže, nemocné srdce nebo se vám jen špatně dýchá, může vám být prospěšný. „Lidé sem jezdí z mnoha důvodů, jezdí sem cvičit jógu, cvičit pilates, jezdí sem na wellnes, jezdí sem zhubnout, těch důvodů je mnoho, nicméně jestli mám uvést jeden z nejčastěji důvodů, je to klid,“ říká v pořadu Prima Česko Petr Zempliner.

Stres, práce, domácnost, stres, práce – pořád dokola. Tady si lze odpočinout v jiném světě. Na podzim se tu stromy převléknou do pestrých bare, kdy vše zpomaluje a vy můžete načerpat energii i při pouhé procházce.

Stejně jako nadnáší voda, tak i ájurvédský pavilon jako byl poletoval ve vzduchu. Neobyčejnou stavbu přitom podpírají masivní žulové kameny. Hlavní roli hrají pravidelnost, přírodní materiály, harmonie a propojení s okolním světem. „To byl záměr, aby to bylo lehké, hodně světla, je to dřevostavba, celá stavba je vyrobená ze dřeva a tím je také unikátní a ekologická,“ vysvětluje majitel resortu Sv. Kateřina.

Kromě vody tu léčí i energie menhirů

Stavbu obklopuje meditační zahrada, sochy i materiály jsou ze samotné Indie, skoro jako v orientu – nevadí, že tam je to trochu z ruky –, o vaše tělo i zdraví pečují ájurvédští terapeuti a lékaři.

„Je to holistický systém medicíny, využívaný v Indii, který je starý více než pět tisíc let. Je to jako nauka o životě, jako takový manuál k životu, jak zdravě žít a najít rovnováhu s přírodou,“ vysvětluje odborník na slovo vzatý, ájurvédský lékař Sanjay Das.

A když už je řeč o rovnováze, svatá Kateřina má ještě další eso v rukávu. Jen je třeba na chvíli odhodit župany a opustit sauny a bazény. Ve výšce 717 metrů nad mořem vyčnívá kamenný kruh Druidů s třiatřiceti menhiry o obvodu 108 metrů. A to je teprve silná energie. Sv. Kateřina je ale vyhlášená i jógou.

„Kdo by chtěl poznat něco jiného, může přijet a vyzkoušet si například vinjasa jogu či zmiňované stojky, nebo proniknout více do tajů ajurvédy,“ zve návštěvníky Zuzana Klingrová, programová ředitelka Resortu Svatá Kateřina a lektorka jógy.

Tagy: