Koalice krotí Bartoše. S výroky o slovenském režimu to přehnal, zní od vládních politiků

Silná slova o některých státech Visegrádské čtyřky pronesl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ve spojitosti s Maďarskem či Slovenskem mluvil o nástupu zvláštních autoritářských režimů. Podle ostatních politiků pětikoalice jsou ale takové výroky přehnané.

„Jsou tady věci, které jsou větší než my. Mezinárodní politika, geopolitika, nástup zvláštních autoritářských režimů, které jsou v naší blízkosti – ve V4. Ukázalo se, že divoké výroky Viktora Orbána nebo premiéra Fica nebyly jen v rámci volební kampaně, ale že politiku blízkou Rusku realizují,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Bartoš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fico se po volbách odvázal. Zaútočil na soudce, zmínil propouštění a novináře nazval prasaty

Dodal, že by chtěl, aby pilíře demokracie a lidských práv zůstaly zachované. „Jsou tady hodnoty, za které demokratické společnosti roky bojovaly, a najednou se vydobyté pozice velmi lehce ztrácejí. To není dobré,“ dodal vicepremiér. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Další politici z koalice si však myslí, že Bartošova slova jsou až moc silná. „Taková slova jsou přehnaná. Maďarsko je dlouhodobě problematické. Takové problematické dítě EU. Na Slovensku řada politiků nasedá na ruskou propagandu. Ale to z nich nedělá nedemokratické státy,“ míní lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Je to diktát, ne solidarita, tvrdí Fico. Slovenský premiér odmítl nově schválený migrační pakt

Diplomatičtěji se vyjádřil Bartošův stranický kolega a ministr zahraničí Jan Lipavský. „V roli ministra zahraničních věcí mi nepřísluší úplně hodnotit vnitřní politiku ostatních zemí. Soustředím se na to, abychom spolupracovali se Slovenskem i Maďarskem, pracujeme na našich vztazích ve střední Evropě. Samozřejmě na demokracii a lidských právech mi obecně záleží,“ řekl CNN Prima NEWS Lipavský.

Ani v Polsku to není růžové, tvrdí Benda

I šéf poslaneckého klubu ODS a člen zahraničního výboru Marek Benda by byl ve škatulkování ostatních států mírnější. „Myslím, že je to přehnané. Je to složité. S vládami v jiných zemích můžeme do jisté míry nesouhlasit v jejich zahraničně-politických orientacích, ale je to jejich věcí. Jiným zemím do toho nemluvím, neoznačuji je za autoritářské, pokud to není Rusko. A určitě bych nedával rovnítko mezi Maďarsko a Slovensko,“ podotkl Benda.

Upozornil na to, že ani vývoj v Polsku není tak růžový. „Polsko je příklad na druhou stranu. Všichni tomu tleskají. Ale kroky, které tam podnikli, včetně přebírání veřejnoprávních televizí a vyhazování velvyslanců, mi připadaly hodně hraniční,“ řekl CNN Prima NEWS Benda. Dodal, že Česká republika je naštěstí v tomto ohledu mimořádně klidná země s mimořádně klidným a rozumným předáváním moci.

Před děním na Slovensku varoval místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Osobně bych režimy neoznačil za autoritářské. Ale kroky, které činí současná vláda, mohou vést k omezování určitých svobod a neprůhlednosti systému. Takové obavy mám,“ prohlásil Bartošek.

S velkými obavami prý sleduje téměř nenávistnou rétoriku vůči Ukrajině. „Další věcí jsou změny, které se týkají soudnictví, dosazování do vedení tajných služeb blízké příbuzné. To jsou kroky, které mě vedou k velké ostražitosti. Naprosto klíčová role je role kontrolní. Aby demokracie mohla fungovat, musí být řádně kontrolována. Uvidíme, jak se bude Slovensko dál vyvíjet,“ konstatoval Bartošek.

K dění na Slovensku není ale česká vláda lhostejná. V březnu například Česko zrušilo mezivládní konzultace. „Vztahy jsou mnohostranné, je spousta společných témat, míníme je rozvíjet a věnovat se tomu. Ale není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata,“ poznamenal tehdy premiér Petr Fiala (ODS).

Česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Tagy: