Kocour se chytil do želez. Zakázaná praktika může viníka vyjít i na miliony

Kocour, kterého se podařilo v pondělí večer objevit na zahradě nedaleko Brna, je další z obětí čelisťových pastí. Ty jsou přitom spolu s lepovými pastmi již dlouhé roky zakázány. V mnoha obchodech je však nadále možné je zakoupit. Nicméně za použití i prodej tohoto krutého prostředku hrozí milionové pokuty.

Případy nelegálního prodeje lepových a čelisťových pastí se v poslední době zabývají inspektoři Státní veterinární správy. Podle novely Zákona na ochranu zvířat, která je účinná od začátku letošního února, hrozí za jejich prodej a používání pokuta ve výši až tří milionů korun. Pasti jsou dle zákona považovány za zvláště trýznivý způsob zabití zvířete – omezení pohybu přilepením či lapením do želez zvířeti způsobí vyhladovění a dehydrataci a ve snaze se osvobodit si může přivodit i další vážná zranění. Proto jsou tyto metody zakázány již od roku 2004. Únorová novela navíc zakazuje jejich dovoz a zvyšuje tresty za porušení těchto nařízení.

„Apelujeme na výrobce, obchodníky i potenciální uživatele těchto pastí, aby tak nečinili. Nehodláme tyto praktiky v ČR tolerovat a v případě zjištění porušení zákona učiníme v rámci legislativy maximum pro to, aby dále takové jednání nepokračovalo,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kocourek z Otmarova u Brna, který dostal po své zachránkyni jméno Martin, měl nakonec štěstí. Chycení do želez odnesl jen jedním rozdrceným prstem a lapenou nohu zřejmě nebude nakonec podle veterinářů nutné amputovat. „Musel v té pasti být víc než 48 hodin. Past má na sobě drát, kterým byla zřejmě k něčemu připevněna, aby s ní chycené zvíře nemohlo utéct a majitel o past nepřišel. Martin měl štěstí, že se mu ten drát podařilo nějakým způsobem odmotat a odvléci se tam, kde ho našli,“ uvádí organizace Tlapky na cestě, kde se nyní kocourek zotavuje. „Teď dostává silná antibiotika, léky na bolest a proti otoku. Musíme počkat, jak se začne hojit, a pokud bude mít Martínek potřetí štěstí, tak o nohu nepřijde.“

Tagy: