Havránek: Zdražení kojenecké vody není likvidační. Nejsou to jen drobné, zuří Balaštíková

Poslanec Jiří Havránek (ODS) a poslankyně Margita Balaštíková (ANO) v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS

Vadí mi, že se zvýší DPH u kojenecké vody a výživy. Pokud by vláda podporovala prorodinnou politiku, daň by snížila, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně Margita Balaštíková (ANO), když komentovala plánované daňové změny. Kojenecká voda zdraží měsíčně o třicet korun, to opravdu není likvidační, oponoval jí poslanec Jiří Havránek (ODS).

Kojenecká voda by podle vládního balíčku měla poskočit do daňové sazby 21 procent, s čímž poslankyně Balaštíková nesouhlasí. Zařadila by ji do nulové sazby a stejně by postupovala u kojenecké výživy. „Vadí mi, že se zvyšuje její cena. Jestliže chci podporovat prorodinnou politiku, přesunu kojeneckou výživu do nulové sazby. Ulevili bychom tím mladým rodinám. Dnes vyjde Nutrilon na týden na zhruba 800 korun, a to je to katastrofa,“ sdělila Balaštíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průjezd za 800, autobus za 80. Památky zdražují, školáci radši výlet vzdali

Zvýšení rodinných nákladů spojených například s kojeneckou vodou není ale podle Havránka nijak dramatické. „Mám půlroční dcerku a zkoušel jsem to spočítat. Bavíme se o nějakých 30 korunách měsíčně, to opravdu není likvidační. U dalších potravin došlo dokonce ke snížení DPH. Jsem přesvědčen, že průměrného českého zaměstnance se daňový balíček nedotkne negativně,“ zdůraznil Havránek.

V hnutí ANO však podle Balaštíkové panuje shoda na tom, že dopady balíčku pocítí všichni. „Možná si pan Havránek spočítal, že to stojí pár drobných. Musíme si však uvědomit, co všechno se zdraží. Domnívám se, že pro průměrnou rodinu to určitě bude větší zásah než 20 nebo 40 tisíc ročně. Pokud má malé děti, bavíme se dokonce o nějakých 60 tisících,“ řekla Balaštíková.

S tím, že se plánované změny dotknou všech, souhlasil i Havránek. Dodal však, že v něčem půjde o vliv negativní, v něčem naopak o pozitivní. „Jsem přesvědčen, že průměrného českého zaměstnance se to příliš nedotkne. Mluvím schválně o zaměstnanci, nemluvím o podnikateli, popřípadě vlastníkovi firmy, protože u menších firem může zvýšení zdanění o dva procentní body nějaký dopad mít,“ řekl Havránek.

Oba poslanci se neshodli ani na důsledcích plánovaného zvýšení daně z nemovitosti. „Koalice poukazuje na to, že ji oproti zahraničí máme hodně nízkou, ale tady je úplně jiná situace ve vlastnické struktuře. Nám se to určitě nelíbí, zvlášť když vzroste na dvojnásobek. Ať se zdaňují lide s více nemovitostmi, které pronajímají. Vláda chce sebrat občanům peníze a vzít si je na rozhazování,“ podotkla Balaštíková.

„Máme druhou nejnižší sazbu této majetkové daně v rámci zemí OECD. Zvýšením se posuneme zhruba o čtyři místa výše, tudíž stále budeme na nejnižších příčkách. Není to žádná tragédie,“ komentoval to Havránek.

Tagy: