Kolaja: Spojenectví ODS s Morawieckim je velký problém. V Polsku upadá právní stát

Polská vláda je podezřelá z toho, že pomocí izraelského softwaru Pegasus sledovala ilegálně desítky osob z řad opozičních politiků či novinářů. Podobným nařčením čelí i některé další evropské státy. Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), který je součástí vyšetřovacího výboru PEGA, se zúčastnil třídenní mise ve Varšavě. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil velké znepokojení z „úpadku právního státu v Polsku“. Podle 1. místopředsedy Pirátů se kabinet premiéra Mateusze Morawieckého snaží skandál zamést pod koberec.

Pegasus je spyware vyvinutý izraelskou společností NSO Group. Systém lze skrytě nainstalovat do mobilních zařízení s operačními systémy iOS i Android. Tím Pegasus umožňuje v zařízení prohledat e-mailovou či mobilní komunikaci i fotografie, nahrávat telefonní hovory, shromažďovat hesla, sledovat polohu nebo potají zapnout kameru i mikrofon. Dokonce umí psát a mazat textové zprávy.

V posledních letech si ho zakoupily některé evropské vlády, ale i další země po celém světě. Hned několik vládních stran nyní čelí podezření, že Pegasus používaly ilegálně pro šmírování opozičních politiků a novinářů. Týká se to například Saudské Arábie, Maroka či Mexika, z evropských zemí pak Řecka, Španělska, Maďarska či zmiňovaného Polska.

Výbor Evropského parlamentu s názvem PEGA nyní podezření těchto států z ilegálního sledování vyšetřuje. Nově se účastnil třídenní mise ve Varšavě, kde vyslechl zástupce tamní opozice a justice, experty, aktivisty, novináře či poškozené osoby. Na konferenci byl přítomen i europoslanec a 1. místopředseda Pirátů Marcel Kolaja.

Poslední tři dny jste strávil setkáními s politiky, novináři, aktivisty i experty, kteří mají k polské kauze Pegasus co říct. Splnila mise svůj účel?
Částečně ano. Měli jsme celou řadu přínosných slyšení s experty nebo s oběťmi tohoto ilegálního šmírování. Výpovědi byly často velmi emotivní. Poslanci i senátoři z polské vládní koalice však absolutně odmítli spolupracovat. Komunikovat také nechtěli zástupci úřadu pro ochranu osobních údajů. Přesto jsme mimo jiné zjistili, že byl Pegasus nelegálně pořízen a pak i nelegálně používán. Neexistuje nad tím žádná kontrola.

Velké znepokojení nad politickým vývojem v Polsku zmínili už vaši kolegové z Evropského parlamentu. Jak celou věc vnímáte vy?
Porušování zásad právního státu není v Polsku úplnou novinkou. Dokonce je kvůli tomu i otevřené řízení s Evropskou komisí. V Polsku například proběhla reforma justice, která vlastně ze soudu udělala závislé orgány. Justice přitom musí být nezávislá. Poslední tři dny jsou ale dalším střípkem do mozaiky. Byly velmi depresivní, jelikož to ukázalo, do jak velké hloubky a úpadku porušování zásad právního státu v Polsku míří.

Jak by se k celé věci měla postavit česká vláda?
Vyšetřovací výbor Evropského parlamentu žádal všechny členské země EU o vyplnění dotazníku, pomocí něhož chceme zjistit, kde všude a jak byl Pegasus používán. Podle informací z Izraele byl totiž prodán do 14 unijních zemí. Česká vláda na ten dotazník dosud neodpověděla. To by měla změnit co nejdřív, ostatně všechny členské země.

Co dál by kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) měl učinit?
Česká vláda je vedená ODS, která je v politické skupině Evropští konzervativci a reformisté (ECR) právě s polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). ODS by určitě měla využít svých vnitřně frakčních diplomatických mechanismů a zatlačit na polskou vládu, aby začala naplňovat zákonné povinnosti. Polský kabinet musí spolupracovat s vyšetřovacím výborem Evropského parlamentu. To nyní nedělá, čímž nedodržuje své povinnosti. Celou věc se snaží zamést pod koberec.

Myslíte, že to Petr Fiala udělá? Se svým blízkým spojencem Mateuszem Morawieckim i Jaroslawem Kaczynskim odcestoval do Kyjeva v době, když ještě Rusové hlavní ukrajinské město obléhali. Zmínil jste také spolupráci ODS a PiS na evropské úrovni…
Nedokážu říct, jestli to Petr Fiala udělá, ale v každém případě tohle spojenectví považuju za jeden z největších problémů české vlády na evropském poli. Ten krok by byl ale skutečně na místě. Určitě si myslím, že je potřeba otevřít tuhle otázku i obecně v Radě EU. Česko je nyní předsednickou zemí, tu možnost máme.

Nejsem k české vládě nějak přehnaně kritický.

Dá se tedy říct, že je Fialův kabinet v otázce polské kauzy Pegasus nečinný?
Jsem velmi rád, že ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) už oznámil, že chce kauzu Pegasus otevřít na poli Rady EU.

Když už jsme se dostali k ODS, v souvislosti s touto kauzou často připomínáte, že PiS je spojencem ODS. Nepodrýváte tím jakožto člen Pirátů jednotnost vládní pětikoalice?
Česká vláda je výsledkem jakéhosi kompromisu, který vznikl po sněmovních volbách. Že vznikne taková koalice, byl logický důsledek. Není úplným tajemstvím, že česká společnost často nevládne znalostí toho, jak přesně evropská politika vypadá a jaká je situace na evropské scéně. Dávat tyto věci do kontextu (spojení PiS a ODS), aby to český občan pochopil, je přímou povinností politiků.

Nedávno váš stranický kolega Mikuláš Peksa, který stejně jako vy nesouhlasil se vstupem Pirátů do vlády, na CNN Prima NEWS odmítal kritiku kabinetu s tím, že s ním de facto nemá vůbec nic společného. Zajímal by mě váš pohled. Jak hodnotíte vládu vy? Například v otázce energetické situace…
Jak Evropská komise, tak česká vláda určitě některé kroky mohly učinit o něco dříve. Nejsem ale na druhou stranu k vládě nějak přehnaně kritický. Když se podíváme na to, kdy ten problém s cenou elektrické energie a plynu vybuchl, tak to bylo až na konci léta. Být generálem po bitvě a říkat, že jsme už v únoru měli dělat taková a taková opatření, mi přijde populistické. Trochu bych v tomhle naši opozici mírnil.

Rozhovor s Marcelem Kolajou před komunálními a senátními volbami:

Tagy: