Počasí kolabuje v celé Evropě. Česko nabízí Slovinsku jako pomoc technologii z 50. let

Popadané stromy v Dánsku

Celosvětový kolaps v počasí. Kde hrozí požáry, a kde naopak záplavy

Počasí se zřejmě pomátlo po celé Evropě a živelní katastrofy teď komplikují životy všem jejím obyvatelům. V Portugalsku a na italské Sardinii řádí lesní požáry. Na Baltu zuří silné bouře. A Slovinsko se vypořádává se záplavami, které jeho premiér označil za největší přírodní pohromu v historii země. S pomocí přispěchala i Česká republika, která této malé zemi nabídla soupravy k výstavbě tří mobilních mostů, tedy konstrukci vyvinutou před přibližně 70 lety.

Záplavy ve Slovinsku, za kterými stojí vytrvalé přívalové deště, už mají na svědomí minimálně šest obětí. Bilance se však může zvýšit, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých měst a vesnic. Do obcí poblíž hranic s Rakouskem například zatím mohou jen vrtulníky. A nikdo není schopen odhadnout, kolik lidí ještě čeká na záchranu. Škody na infrastruktuře jsou totiž obrovské.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní deště způsobily katastrofu. Ve Slovinsku se protrhla hráz, úřady evidují mrtvé

Česká republika proto nabízí Slovinsku pomoc –⁠ tři těžké mostové soupravy, které se dají postavit jako náhrada za stržené nebo poškozené mosty. Informoval o tom v pondělí na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Přepravu konstrukcí by v případě zájmu zasaženého státu po zemi zajistili hasiči.

Česko nyní čeká, jestli Slovinsko jeho nabídku přijme. „Vše připravujeme tak, abychom mohli vypravit pomoc v co nejkratší době,“ dodal ministr vnitra.

Těžká mostová souprava je příhradová, rozebíratelná konstrukce vyvinutá v Československu v 50. letech minulého století. Příhrada je dlouhá tři metry, uvedl server Požáry.cz. Konstrukce umožňuje postavit most o délce přes 250 metrů, mostovka je široká čtyři metry a součástí soupravy jsou i oboustranné chodníky.

„Mezi největší výhody soupravy se řadí možnost stavby bez mechanizace, mezi nevýhody patří nutnost pravidelně kontrolovat šroubované spoje a rovněž provoz pouze v jednom jízdním pruhu,“ informoval specializovaný web.

Některá místa naopak stále trápí požáry

Oproti tomu v Portugalsku pokračují úmorná vedra doprovázená požáry. Ten největší se rozhořel v neděli ve střední části země. O jeho likvidaci se postarala tisícovka hasičů, přesto však shořelo sedm tisíc hektarů půdy a jedenáct lidí bylo zraněno.

„Trvalo to tak dlouho, než nám někdo přišel pomoci. Nebyli tam žádní hasiči. Naštěstí přiletěly vrtulníky a letadla. Bez nich bychom tady už všichni zemřeli,“ vypověděl místní obyvatel Antonio Cunha.

Plameny zachvátily v noci i italskou Sardinii. Z turistických oblastí muselo být evakuováno do bezpečí 600 lidí. Podle místních úřadů mají oheň na svědomí žháři. Policie to stále vyšetřuje.

Na Baltu zuří bouře

A nepřízeň počasí se nevyhnula ani severu Evropy. V oblasti Baltského moře zuří bouře, které způsobují komplikace v námořní i letecké dopravě. Meteorologové varují, že na severu Polska může vichr v nárazech dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, pro jih země předpovídají bouřky doprovázené krupobitím.

Na východě a severovýchodě Polska bylo kvůli nedělním bouřím bez proudu přes 18 tisíc osob, informovali hasiči. Dva lidé v různých částech země utrpěli zranění. Ve Vratislavi strom spadl na auto a zranil jednoho člověka, druhého zasáhla odlomená větev v Gižycku v oblasti Mazurských jezer.

Ve Švédsku u města Hudiksvall se v důsledku lijáků sesunul násep a vykolejily dva vagony osobního vlaku. Podle policie se nikomu nic nestalo. Agentura DPA napsala, že ve Švédsku v neděli při příchodu bouří registrovali 25 tisíc blesků. V Malmö na jihu země se kvůli tomu bez dodávek elektřiny octlo více než 5 tisíc domácností.

Norští meteorologové předpokládají, že se situace ještě zhorší a že bouře budou nejhorší za posledních pětadvacet let. Varování před nepřízní počasí platí ve velké části jižního Norska do úterního večera a úřady v mnoha obcích upozorňují i na možné sesuvy půdy a vyzvaly lidi, aby pracovali z domova.

Trajekty mezi Polskem a Švédskem nebo mezi Norskem a Dánskem ani nevypluly. Také lodní spojení mezi německou pevninou a ostrovy Hiddensee a Rujánou bylo přerušeno.

Hasiči v dánské Kodani a okolí vyzvali lidi, aby nechodili do parků a lesů, protože kvůli kombinaci vichru a podmáčené půdy se mohou snadno vyvracet stromy. V oblasti města Dobele ve středním Lotyšsku zas padaly kroupy velikosti pingpongového míčku.

Připomeňte si požáry, které potrápily řecký ostrov Rhodos:

Tagy: