Kolář: S Piráty jsme vládli ze soucitu. V koalici nechybí, po jejich odchodu se mi ulevilo

Ondřej Kolář

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Myslím, že se Pirátům měl dát nůž na krk daleko dříve, premiér Petr Fiala (ODS) na ně byl až moc hodný. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09) s tím, že se mu po odchodu Pirátů z koalice ulevilo. TOP 09, ODS, lidovci a Starostové podle Koláře vládli s Piráty spíše ze soucitu, aby strana neskončila v opozici s Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD).

Jak byste zhodnotil současnou kondici TOP 09 jako politické strany?
Když by se na to člověk díval jenom očima pozorovatele volebních průzkumů, tak je ta kondice bídná. Jako člen TOP 09 ale vidím, co se ve straně odehrává. Proto mám důvod si myslet, že i přes špatné preference bude realita nakonec jiná. Topka má hodně schopných a pracovitých lidí. Máme také mnoho mladých členů, kteří do toho jdou se zápalem a nadšením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud Kalousek založí stranu, vymaže TOP 09. Kvůli Pekarové jsem volil na chalupě, říká Zahradil

Problém nevidím ani tak v tématech, ale spíše ve formě. Vzpomínám, když Karel Schwarzenberg v roce 2013 kandidoval na prezidenta. Tehdy jako už starší pán udělal geniální kampaň pro mladé lidi. Dokázal je strhnout. Ne proto, že by komunikoval originální témata, spíše nabídl sexy formu. Myslím, že nejen TOP 09, ale celá liberálnější část politického spektra se musí naučit komunikovat s lidmi tak, aby to odpovídalo dnešním trendům.

Říkáte, že problém vidíte hlavně ve formě. Přesto ve veřejném prostoru panuje názor, že je TOP 09 personálně i tematicky vyprázdněná.
To si nemyslím. Podle mě je to spíše o tom, že se chováme v koalici odpovědně. Dbáme na to, aby byla vláda soudržná a aby v ní panovala co největší shoda. S tím souvisí, že v sobě některé naše témata potlačujeme a pak možná nejsme tolik slyšet.

Není chyba i ve vedení strany?
Samozřejmě je vždycky potřeba hledat viníka. Naše vedení na posledním sněmu TOP 09 jasně řeklo, že chce pokračovat v koaliční spolupráci. Od členů dostalo poměrně silný mandát. Vyčítat lidem ve vedoucích funkcích, že dělají to, co na sněmu slíbili, by byla hloupost. Nejdůležitější teď bude, abychom napnuli síly k příštím sněmovním volbám. Musíme vymyslet, jakou formou lidi přesvědčit, že to nebyly promarněné čtyři roky.

Chybí vám Piráti ve vládní koalici?
Ne.

Ne?
Ne (smích).

Teď se možná zeptám trochu blbě. Proč jste s nimi tedy vůbec šli do vládní koalice?
Myslím, že to bylo ze soucitu. Nechci být hnusnej, ale oni v posledních sněmovních volbách prostě dostali do kožichu, kdy lidé místo nich kroužkovali Starosty. Tak trochu se řeklo: „Bože, tak je teda nenecháme s Okamurou a Babišem v opozici, nějak se to vymyslí.“

ČTĚTE TAKÉ: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zabráníme extremistům. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Nejste první politik ze Spolu, od kterého slyším, že mu Piráti v koalici nechybí. Řekl byste, že se vám s odchodem Pirátů z vlády ulevilo?
Ulevilo. Jako TOP 09 jsme zhruba od loňského listopadu upozorňovali, že digitalizace stavebního řízení nebude tak růžová, jak Piráti proklamovali. Ivan Bartoš dokonce kvůli tomu byl dvakrát nebo třikrát na jednání našeho poslaneckého klubu. Z různých úřadů napříč republikou jsme věděli, že digitalizace moc nefunguje. Myslím, že se Pirátům měl dát nůž na krk daleko dříve. Pan premiér na ně byl až moc hodný.

Pojďme ke koalici Spolu. Před časem jste hovořil o možném sloučení ODS, lidovců a TOP 09 do jedné superstrany. Ostře vás za to pak kritizovali i někteří spolustraníci. Je podle vás Spolu jako jedna strana skutečně možnou cestou? 
Myslím, že to kolegové špatně pochopili. Nešlo o výzvu ke spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Spíše to bylo takové hlasité přemýšlení. Ten rozpor jsme si později vyříkali. Shodli jsme se, že nám stojí za to zůstat jako TOP 09. Máme svá témata i voliče a chceme dál dělat autentickou politiku, byť ji teď částečně přizpůsobujeme koaliční spolupráci.

Dokáže TOP 09 ještě někdy kandidovat samostatně, nebo je spíše trpaslíkem, který sedí na rameni ODS? Jak říkají někteří kritici…
Někteří kritici také říkají, že se TOP 09 transformovala v čistě pražskou stranu. To ale není pravda. Topka je aktivní v mnoha obcích i krajích. Je sice pravda, že teď nejsme tak populární jako dříve. Můžeme ale klidně kandidovat samostatně. Proč ne? Jsme samostatná politická strana.

Celý rozhovor s Ondřejem Kolářem si budete moci přečíst v sobotu ráno na webu CNN Prima NEWS. Europoslanec se mimo jiné rozpovídal o odchodu Miroslava Kalouska z TOP 09. Mrzí ho konec otce zakladatele ve straně? Vyříkal si Kolář s Lubomírem Zaorálkem ostrý spor, který vedli letos v březnu? A jak vzpomíná na své působení na Praze 6 a na odstranění sochy maršála Koněva z Bubenče?

Tagy: