Osm let od vzniku Liberlandu: Komáři, úmorná práce, potíže s policií a velké sny

Jeden z místních obyvatel Dorian Štern-Vukoti s liberlandskou vlajkou (24. 8. 2023).

Liberland po osmi letech

Země svobody, kde vám stát nebude zasahovat do života? To je myšlenka, se kterou zakládal český aktivista Vít Jedlička před osmi lety Liberland, samozvanou republiku na sporném území v ohybu Dunaje na hranici mezi Srbskem a Chorvatskem. Štáb CNN Prima NEWS zjišťoval, jak to na místě vypadá dnes.

Má to být utopický stát s minimálními daněmi a nulovou byrokracií. Dostat se do něj ale není jednoduché. Chorvatské úřady zjevně neberou Jedličkovu akci jako pouhou recesi. K novému Singapuru má Liberland zatím docela daleko. „Osadníci“ musejí prostor ve sporné oblasti doslova vyrvat houštinám a zároveň bojovat proti milionům komárů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chorvatsko, nebo Polsko? Štáb CNN Prima NEWS srovnal ceny turisticky oblíbených destinací

Ne všichni, kteří touží po životě v kontroverzním „státu“, jsou však na polní podmínky připraveni. „Pracujeme zhruba 15 hodin denně. Stává se, že třeba někdo přijede a za dvě hodiny už chce pryč,“ vylíčil Martin, jeden z českých přistěhovalců.

Štáb CNN Prima NEWS se na místě setkal i s Vítem Jedličkou, samozvaným prezidentem samozvaného státu. S ním k večeru dorazila i směs nadšenců z celého světa – z USA, Brazílie či Francie. „Máme v plánu si tu vybudovat hezký domov, chceme se vejít do 200 tisíc dolarů (zhruba 4,5 milionů korun),“ vylíčil svůj sen jeden z příchozích Američanů.

Hlavní starostí osadníků však zatím nyní zůstává přežít vedro, komáry a chorvatskou policii. Ta si nakonec počíhala i na štáb CNN Prima NEWS. Policisté reportéra s kameramanem odvezli na stanici a dali jim pokutu za jízdu po polní cestě.

Tagy:
Chorvatsko Srbsko neuznané státy Dunaj Vít Jedlička Liberland