KOMENTÁŘ: Evropská unie nepotřebuje Rusko a Čínu, umíme se spolehlivě ničit sami

„Vrcholným válečným uměním je podmanit si nepřítele bez boje.“ Nejen tuto myšlenku přinesl ve své knize Umění války stratég Sun-c’. Dílo bylo napsáno před dvěma a půl tisíci lety, takže je jasné, že snahy obelstít nepřítele, porazit ho bojovými i nebojovými metodami, či ho zmást, jsou staré jako lidstvo samo. Toto úsilí se během doby nemění, mění se jen prostředky, jak cíle dosáhnout. A ty jsou v toku času stále dokonalejší. Má to však jeden zásadní háček. Někdy nepřítel sice existuje, ale vlastně ho ani nepotřebujeme. Protože se dokážeme docela dobře (z)ničit sami...

V poslední době se často hovoří o dezinformacích, hybridních hrozbách, trollích farmách, fake news a nebezpečných narativech. Tohle všechno má prý jediný cíl: destabilizovat Evropu, „naleptat“ občany a otřást jejich vírou v demokratické instituce a demokratický systém jako takový. Jenže co když je tohle všechno také součást nějakého narativu? Co když je to ve skutečnosti mnohem horší, neboť nepřítele nemáme jen před branami, nýbrž také uvnitř, totiž své vlastní sebezničující nápady? Pojďme se podívat na pár zvlášť křiklavých příkladů.

ČTĚTE TAKÉ: Skopeček: Vláda skončí, nepodpoří-li některá strana rozpočet. Nahrávám si vás, řekl Kolovratník

Ano, Putin bezpochyby měl škodolibou radost, když do Evropy začaly v roce 2015 proudit masy lidí z Blízkého východu. A ano, snažil se v rámci svých možností situaci v Evropě ještě „připepřit“. Ale buďme upřímní, nebyl to Putin, kdo na protrženou migrační hráz zareagoval porušováním Dublinských dohod. Kdo si v rámci „vítací politiky“ do země pozval prakticky neomezené množství ilegálně příchozích. Byli jsme to my v Evropské unii, kdo troubil do světa heslo „všechno zvládneme“, aby se už o pár let později ukázal pravý opak.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Žádná východní mocnost nás nenutila, abychom totálně rezignovali na ochranu svých teritoriálních vod a abychom nebojovali proti neziskovkám, jež sem nelegální migranty ve velkém dopravovaly. Rovněž fatální selhání většiny mainstreamových médií, jež migrační krizi provázelo, nebylo způsobeno nikým zvenčí. Média přece na svojí základní roli rezignovala úplně dobrovolně. Vzrůstající kriminalita, sílící antisemitismus, rostoucí ekonomické náklady ani stále více naštvaní voliči, ne ne, nic z toho nejde na triko kohokoli jiného než evropské politické reprezentace.

A co Green Deal, který bude pro evropský průmysl naprosto likvidační a pro občany členských zemí EU zcela neúměrně drahý? Nebyl to Si Ťin-pching, kdo se v médiích nadšeně fotil s psychicky nemocným děvčetem ze Švédska, které věštilo klimatickou apokalypsu.

Smůla, ale nebyl to nikdo z Číny ani z Ruska, kdo Evropě vnutil ideu nereálně rychlé dekarbonizace, balík regulací s názvem Fit for 55 nebo celý ten na hlavu postavený systém emisních odpustků, jež během pár let zdraží občanům napříč Evropou bydlení, dopravu i služby. Nebyli to Putin ani Si Ťin-pching, kdo se rozhodli poslat do kytek evropský automobilový průmysl, který je jednou z důležitých noh evropské ekonomiky. A světe div se, nebyl to ani ruský ani čínský prezident, kdo před pár dny německým firmám radil, aby vyráběly jen tehdy, když svítí sluníčko a fouká větříček – a aby naopak nevyráběly, když nefouká a nesvítí. Bylo to německé ministerstvo hospodářství vedené ministrem Robertem Habeckem.

Nu, a když už jsme u toho, nebyla to žádná východní mocnost, kdo vnutil tehdejší německé kancléřce Merkelové iracionální myšlenku, že bez jaderné energie se bude Němcům žít lépe a radostněji.

Jak vypadá situace u nás? Potřebujeme tady ruské trolly, aby nabourávali důvěru ve stát, nebo nám k tomu bohatě stačí Fialova vláda? Vláda, která slibovala nízké daně, aby následně přišla s jejich radikálním zvýšením? Kabinet, jenž tak dlouho kritizoval své předchůdce za schodky v řádu desítek miliard, až nakonec sám přišel se sekerou ve výši 231 miliard – to vše navíc v ekonomicky dobrém roce? Potřebuje tu někdo zvenčí „rozvracet důvěru v systém“, když nejlépe to zvládá policie a ministerstvo vnitra, které už tři čtvrtě roku mlží ohledně tragické střelby na Filosofické fakultě?

Z kozlů jsou přední zahradníci

Ne, nepotřebujeme nepřátele zvenčí. To neznamená, že by neexistovali, protože existují. To neznamená, že by proti nám nic nekonali, protože konají. Ale nikdy v tom nemohou být tak dobří, jako naše evropské (a české) politické elity. To pod jejich vedením Evropa páchá zelenou, migrační a dluhovou sebevraždu, kteréžto věci náš každodenní život ovlivňují daleko více než nějaká hybridní válka.

Ne, že by ruské nebo čínské trollí farmy neexistovaly. Malér je nicméně v tom, že s politickou reprezentací, jakou zde v posledních letech máme, se nemusejí nijak zvlášť snažit. Ani sto anonymů za klávesnicí, ani sto farem nedokáže důvěře lidí v demokratický systém a instituce uštědřit takový zásah, jako jedna Merkelová, jedna von der Leyenová, jedna třeskutě pitomá rada německého ministra Habecka nebo jeden náš Petr Fiala se svojí hitparádou porušených předvolebních slibů.

Nenadávej na zrcadlo, když máš hubu křivou. Nenadávej na Rusko, Čínu a spol., když jsi dovolil, aby se z těch nejhorších kozlů stali přední evropští zahradníci. Těžko říci, proč to děláme, ale ničíme se ponejvíce sami. A všechny tyhle boje proti zahraničním hrozbám nám slouží především k tomu, abychom tu nepochopitelnou sebedestrukci mohli něčím zakrýt a měli ji na koho svést...

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka europoslankyň Nerudové a Konečné ve Speciálu České zájmy v Evropě

Tagy: