KOMENTÁŘ: Konec Pekarové Adamové by byl ztrátou pro opozici, ziskem pro pětikoalici

Odůvodnění předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, proč vyhodila z vlády Helenu Langšádlovou, bylo samo o sobě pikantní předzvěstí komediálního kusu. Po památném „více úsilí věnovala samotné práci než prezentaci navenek“ jsme jen tušili, že nás čeká humorný seriál hledání osoby na uprázdněnou židli ve Strakově akademii v personálně vyprázdněné TOP 09.

Pavel Tuleja, vytažen jako z klobouku Boba a Bobka, dokázal, že byl nejen neúspěšným kandidátem do Poslanecké sněmovny, ale ani jeho vědecká práce není vzorem vhodným k následování. Rychlý vývoj kolem skoroministra, který skončil dříve, než začal, zapůsobil jako urychlovač nespokojenosti ve straně. Poslanci pod podmínkou anonymity a středočeská TOP 09 začali zásobovat veřejný prostor brbláním a úvahami o konci předsedkyně Pekarové Adamové.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová ostře o Klausovi: Zase by rád hranice. Nejvíc mu prý na EU vadí nekvalitní sjezdovky

Ta při obhajování své pozice v čele partaje varovala spolustraníky před nebezpečím propadnutí „sebeklamu o své neomylnosti“. Sama prokázala, že se mýlit dokáže, neboť za dobu trávenou s poslancem Ferim ve společné kanceláři ani nededukovala ženskými čivami, že by snad mohl být souzen za to, proti čemu ostentativně bojoval – násilí vůči ženám. Svou stranu dovedla ke krásnému trendu vypadnutí mimo Poslaneckou sněmovnu, zachránit ji může snad jen slučovací sjezd s ODS.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Pekarová Adamová, jejíž hlášky zlidověly nejen v politice, proslula coby vévodkyně knížecích rad. Dva svetry sem, tři svetry tam, létala z ní jedna perla za druhou. Samozvaný morální maják svou aktivitu utlumil, přesto nás dále minimálně přesvědčuje, že tři strany s třemi programy, třemi předsedy, třemi poslaneckými kluby, různými ideologiemi a stanovami nejsou podvodem na voliče, nýbrž patří k sobě v koalici Spolu nikoliv jako voda k ohni, ale jako oheň ke dřevu. Neustálé moralizování, kdo je a kdo není populista, ošklivení voličů jiných stran, prohlašování, že jedině strany pětikoalice jsou demokratické, jako by snad ty ostatní nebyly volené v demokratických volbách, to už je kolorit.

Byl by Válek lepším šéfem TOP 09?

Nyní se skloňuje její konec v čele strany. Koho místo ní? A pomohla by si vůbec TOP 09? Nabízel by se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Mezi žurnalisty se mu říká laskavě – roztomilý a žertovný popleta. Není ale známý pro své nápady, jež si nezadají s asociálním působením jiného ministra za TOP 09 Jaromíra Drábka? Jeho takzvaná sociální reforma skončila shozením u Ústavního soudu, podle něhož nutit lidi k veřejné službě je nepřípustné. Teď na to navazuje ministr Jurečka, Válek má ale jiné tendence.

VIDEO: Ženíšek je novým kandidátem na ministra

Každou chvíli mluví o privatizaci nějaké části zdravotní péče. Neplatíme si ji z nemalých daní? Proslul (planým) slibováním nedostupných léků. Bylo by přehnané říci, že díky Válkovi jsme se naučili formuli dostupnosti léků? Zní: Válkův slib plus minimálně tři měsíce.

Můžeme říci, že to, co zmíněnému poslanci Ferimu přebývalo, Heleně Langšádlové chybělo v poměru práce vs. výkon. Válek je někde uprostřed. Snad jen europoslanec Pospíšil by mohl něco zachránit z hlediska veřejného mínění, ale toho zase nemusí část partaje. Nebo že by návrat Miroslava Kalouska, kterého ale zase nemají rádi koaliční partneři? Je to marnost nad marnost, kde nic není, ani předsednickou sesli politik nebere.

Obecně by konce Markéty Pekarové Adamové nejvíce želela opozice a její příznivci. Jen s malou nadsázkou lze konstatovat, že pokaždé, když šéfka TOP 09 s něčím vystoupí, opoziční preference jdou nahoru.

Získala by pětikoalice? Její protahované utrpení zdá se nemít konce, bezvýhradná důvěra vládě dosáhla krásných dvou procent. Současní nájemníci vládních paláců si začínají být jeden druhému vlkem, vzhledem k preferencím se ale pochopitelně k předčasným volbám nederou.

Minimálně by se jim možná ulevilo, že zářná hvězda našeho politického nebe, která i nás žurnalisty – ať už zpravodajství nebo komentátory – vždy dokáže zásobit, by za hezký plat už „jen předsedala Poslanecké sněmovně“ a mluvila spíše méně než více v médiích. Změnila by ale něco taková kosmetická změna na porušených slibech pětikoaliční vlády a ekonomické slotě s ní spojené?

Tagy: