KOMENTÁŘ: Korespondenční volba ze zahraničí je naléhavá jako sníh v létě

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Lítý boj o korespondenční volbu občanů žijících v zahraničí dává znát, že politická scéna si přes vánoční svátky řádně odpočinula. Obsahová témata vystřídal boj z politických zákopů, v nichž i ti členové vládní pětikoalice, kteří mají pochyby, se řadí pod vlajku vedenou STAN a TOP 09, jimž leží otázka na srdci nejvíce. Před zvažováním politických aspektů a sympatií k jednotlivým stranám je dobré podívat se na fakta.

Podle Českého statistického úřadu dvě třetiny zahraničních voličů hlasují v Evropě, největší účast je v metropolích. Šéfka TOP 09 Pekarová Adamová argumentuje, že může volit až 600 tisíc krajanů. Jestliže v roce 2021 jich přišlo jen 13 tisíc a kousek, jsou to pouhá hausnumera.

K TÉMATU: Sněmovna třetí den projednává korespondenční volbu. Schůzi dál blokují opoziční strany

Ovšem i malý počet voličů naskládaných do jednoho kraje, jak zákon káže, může být zásadní. Obzvláště pro strany jako TOP 09 či KDU-ČSL, pro něž podle aktuálních preferencí každá desetinka procenta může být rozdílem mezi bytím a nebytím v Poslanecké sněmovně. Pokud samozřejmě nechtějí slučovací sjezd s ODS, případně doufat, že podfuk na voliče v podobě volební koalice Spolu, hned se rozpadnuvší v tři různé poslanecké kluby, znovu zafunguje.

K TÉMATU: Korespondenční volba je fér, říká Benda. Uděláme vše, aby neprošla, odvětil Fiala z SPD. Podívejte se na video.

Co se týká krajanů, žil jsem s nimi v době, kdy jsem pracoval v zahraničí. Už tenkrát jsem byl proti korespondenční volbě a odmítal pomáhat v úsilí té menšině, která ji chtěla. Důvod je prostý. Volit jsem mohl. Kdy jsou volby, se ví předem, tudíž si každý může zařídit cestu do místa, kde je ambasáda nebo konzulát. Dorazit tam je výrazem minimální snahy a projevem odhodlání volit. Není to tak, že v úterý večer se dozvíme, že jsou ve středu ráno v devět volby. Plánovat se dá, je možné spojit volby s návštěvou domoviny, pracovním nadšením atp. Tedy, meritum věci kulhá.

Výlevy o studentech Erasmu jsou směšné

Náš volební systém se vyznačuje unikátní stabilitou. Nikdo po volbách výsledky nezpochybňuje, protože se volí tajně za plentou pod dohledem volební komise. V ní jsou namíchaní lidé různých názorů i politických stran. Za plentou jsme sami, nikdo nám do volby nemluví. Míjí se pak efektem amorální nechutnosti typu Přemluv bábu, přemluv dědu z pera pravice a aktivistických herců Mádla a Issové. Připomeňme, že šlo o to, aby mladí přemluvili prarodiče nevolit levici a volit pravici, jinak neuvidí vnoučata. Při házení do obálek na dálku není možné zaručit, že na voliče nebyl činěn nátlak.

Argument dostupnosti padá, melodramatické výlevy o studentech na Erasmu jsou směšné. Kdo na Erasmu byl, ví, že je opravdu malá šance trefit se do voleb v průběhu pobytu. A i když se tak stane, zase se to dá zařídit, stejně se jezdí domů. Občanů žijících tak daleko od zastupitelských úřadů, aby snahu volit příjezdem nemohli prokázat, je minimum.

A pokud je jich někde více? Může se zřídit na dva dny volební místnost. Nemáme snad síť honorárních neplacených konzulů? Nemohou pracovníci ambasády v případě, kde je velká koncentrace českých voličů a trestuhodně v takovém místě není ambasáda ani konzulát, vyslat na místo úředníky? Faktické argumenty pro změny fungujícího systému tedy kulhají na obě nohy, jakkoliv jejich nositelé mají právo je vyslovovat. Pořád lepší než nálepkovat.

Nebylo by ale férovější přiznat, o co jde? Tedy o snahu účelově nahnat nějakou tu desetinku voličů? A hlavně, skutečně máme aktuálně hlavní problém s korespondenční volbou ze zahraničí, nebo nás trápí něco jiného?

Kde chybí výkon a výtlak, zlepšení života občanů, padají preference. Při nedostatku kompetencí a výsledků je jedinou cestou k jejich vylepšení jen opětovný pokus uhrát to na hodnotové otázky, tedy řečičky. Posloucháme je už dva roky.

Problémů je hromada a vládní poslanci přitáhnou do Sněmovny takovou marginálii, jako je korespondenční volba ze zahraničí. O opozičních obstrukcích předem věděli. Čekají teď snad, že je budeme litovat ve šlamastyce, kterou si sami způsobili?

Tagy: