Sněmovna ochromená opozicí. Poslanci přerušili projednání korespondenční volby

Jednání Poslanecké sněmovny

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanecká sněmovna ani na třetí pokus neprojednala zavedení korespondenční volby. Po vystoupení předsedy ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO) se totiž zákonodárci zasekli na faktických poznámkách. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda proto navrhl, aby se korespondenční volbou dolní komora zabývala znovu v úterý. Návrh následně poslanci odhlasovali.

Zákonodárcům se ani v pátek nepovedlo projednat bod korespondenční volby. Před přerušením schůze svítilo na tabuli sedm desítek přihlášených poslanců. Ti budou mít možnost vystoupit v příštím týdnu, kdy se zástupci dolní komory znovu sejdou k jednání.

K TÉMATU: Cena elektřiny za rok klesla o více než polovinu. Propíše se zlevnění do nabídek?

Od středy probíhají v Poslanecké sněmovně tvrdé obstrukce od opozice. Ta se rozhodla blokovat projednání a zástupci hnutí ANO a SPD vystupují s dlouhými projevy. Jedním z rekordmanů se stal předseda SPD Tomio Okamura, který ve čtvrtek řečnil téměř 11 hodin.

S dlouhým projevem vystoupil také Radek Vondráček během pátečního jednání. Podle něj bylo příkladem problematičnosti korespondenční volby hlasování ve Spojených státech nebo opakované prezidentské volby v Rakousku. „S určitou mírou tolerance korespondenční volby fungují. Otázka je, kde je míra a jak vlastně zní Ústava České republiky, která je poměrně jasná, rigidní a jasně stanoví pravidla tajnosti, svobody a přímosti,“ řekl Vondráček.

Poslanec hnutí ANO hovořil zhruba tři hodiny. Jeho vystoupení vyvolalo několik desítek faktických poznámek. Ty utnul až svým návrhem Marek Benda.

Vondráček během svého vystoupení hovořil k vyprázdněným lavicím. Ve své řeči zmiňoval také ústavní právníky, kteří vystoupili s kritickým pohledem na korespondenční volbu během sněmovního semináře. Kromě toho Vondráček upozornil, že pokud koalice prosadí návrh silou, tak hnutí ANO bude pouze eliminovat škody.

Babiš se pustil do osobních útoků

Sněmovna čelila obstrukcím už od středy. Během projednání došlo také k několika osobním útokům. Jedním z nich vytáhl poslanec Andrej Babiš (ANO), který ve svém projevu kritizoval ředitelku Národní galerie.

Po páteční schůzi začala mimořádné jednání k předloze o zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. Koalice nechala vystoupit řečníky s přednostním právem a poté nebyl návrh programu podpořen.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Opoziční zástupci kromě jiného tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu účelově ve svůj prospěch jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Tagy: