KOMENTÁŘ: Spolu sobě nepřáteli. Vládní kapři se navzájem odírají do krve

O co blíž jsou volby do Poslanecké sněmovny, o to víc přituhuje ve vládní pětikoalici. Sbor vedený Petrem Fialou má interní průzkumy, které se stěží mohou příliš lišit od těch veřejně přístupných. Popularita vlády je mizivá, zbývá jí jen torzo jádrových voličů a kritika prší zleva i zprava. V souladu s politickým pudem sebezáchovy se tudíž údajně nerozlučná parta pustila do bratrovražedného boje.

Koalice KDU-ČSL, ODS a TOP 09 nazvaná Spolu se podle aktuálního dění může přejmenovat na Spolu sobě nepřáteli. Spojují je už jen vládní sesle a boj o společné voliče. Markéta Pekarová Adamová přišla s návrhem zavést daň na takzvané tiché víno. Soudě podle reakce lidovců v čele s ministry Marianem Jurečkou a Markem Výborným, je na zdanění vína pro KDU-ČSL hřích jen pomyslet. Podle signálů předsedy Petra Fialy nápad nevoní ani ODS. Přitom logiku tentokrát návrh TOP 09 má – výjimečná novota.

ČTĚTE TAKÉ: Úředníci si kvůli digitalizaci neví rady. Ať nám ministr Bartoš přijede ukázat postup, žádají

Cožpak není alkohol jako alkohol? Proč spotřební daní zvýhodňovat jeden vůči druhému a jak k tomu přijde národ pivařů? Obecně je to jen důkaz, jak zbastlený byl konsolidační balíček (dle vlády), daňový (dle opozice), draze placený (dle stavu našich peněženek, z nichž vytáhnul zase více kaček navzdory slibům vlády Petra Fialy předvolebním i povolebním, že se daně zvyšovat nebudou).

Při schvalování tenkrát vláda šířila auru odbornosti, abychom zjistili, že to byla jen mlha. Vévodkyně knížecích rad Pekarová Adamová prozradila, že to bylo následovně: TOP 09 řekla, když vy víno, tak my zvýhodněné knihy, které ovšem nakonec nezlevnily. Vzpomeňme ještě absurditu, kdy tenkrát vrchní odborář Josef Středula podpořil v prezidentské volbě Danuši Nerudovou, která pak balíček osekávající služby státu a zvyšující daně hájila, zatímco Středula (tradičně bezzubě) troubil do boje.

Kolik ponížení ještě lidovci snesou?

Lidovci, údajné sociální svědomí vlády, doposud velmi černé, dostávají ještě naloženo od ODS. Její poslanec a místopředseda sněmovny Jan Skopeček, aktuálně kandidát na hejtmana Středočeského kraje, chce ministru Jurečkovi do novely zákoníku práce vpašovat výpovědi bez udání důvodu. Klidně prý poslaneckým návrhem, stejně jako TOP 09 daň na „tiché“ víno. KDU-ČSL, bita v preferencích za účast v této vládě nejvíce, dostává na frak o to víc, oč v duchu stockholmského syndromu drží basu Spolu. Otázka je, kolik ponížení ještě lidovci snesou. A tak je nasnadě jejich odveta. Po pohrůžce návrhem více zdanit bezdětné, má se teď jejich vlajkovou lodí stát obnova půjček zvýhodněných státem – dříve narození znají obdobný princip z doby před rokem 1989 coby půjčky novomanželské.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Zbývající dvě strany pětikoalice se také činí. Nejlepší kamarádi z doby předvolební Ivan a Vítek se k sobě neznají už od voleb, při nichž STAN po zádech politických amatérů Pirátů pěkně vyšplhal. Teď bárka kormidlovaná Ivanem Bartošem výměnou za pokračování funkcí ve vládě, která čtyři pirátské poslance na tři ministry ke své existenci nepotřebuje, musela bez řečí pomoci táhnout remorkér s Josefem Síkelou k bruselským břehům.

STAN poté, co podtrhnul Piráty ve volbách roku 2021, zametl s Danuší Nerudovou, která vzala kandidaturu v eurovolbách výměnou za příslib nominace na eurokomisařku. Naděje jí svitla z Bruselu, neboť Ursula von der Leyenová poslala dopis, že chce od členských zemí nominace dvě – včetně jedné ženy. Učinila tak den poté, co premiér Fiala – obrazně řečeno – na holý pupek přísahal, že takový požadavek není. Ministr Bek navíc hrozí, že STAN nepodpoří rozpočet, když nedostane více peněz na školství, což napovídá, proč se poprvé po třech desetiletích návrh státního rozpočtu drží v režimu tajné.

Kreativita vládních stran, které nejenže porušily své sliby, ale jejichž kompetentnost je charakteristická kupříkladu zpackanou digitalizací stavebního řízení, nezná mezí. Nevděční občané pětikoalici v eurovolbách hlasy nenaházeli, jako by si snad nevážili, že dálnice nejsou, zdražené zůstalo zdraženým, jen ceny stoupají o něco méně, má se jít později do důchodu za méně peněz radostně platíc vyšší daně, místo svobodné debaty lid trpí ideovými cvičeními a ekonomika má dech mocný jako pacient s tuberkulózou.

Vládní jezero voličů se zmenšilo na kalný bahnitý rybníček, který stále více vysychá. Na falešná dilemata hodnotových válek, Antibabiše, antilevici, antipravici a jiná strašení mnoho neutáhnou. A tak se snaží přetáhnout si voliče mezi sebou, u čehož se vypasení vládní kapříci tak mrskají, že pomyslné šupiny mizí a zbývají jen šrámy do krve. Občané mají na výběr. Hystericky se smát, plakat nebo se dobře bavit a snažit se přežít do parlamentních voleb.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda na eurokomisaře vybrala Síkelu. Leyenová chce i ženu.

Tagy: