KOMENTÁŘ: Spolu v propadlišti aneb Volební souboj ANO a SPD versus STAN a Piráti

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a šéf ANO Andrej Babiš

Sněmovní volby by vyhrálo ANO

Poslední předvolební průzkumy opět potvrdily trend, který sledujeme řadu měsíců. Hnutí ANO utíká soupeřům z vládní pětikoalice stále více, o druhé místo se perou vládní strany mezi sebou. Po Poslanecké sněmovně pokukují autentická KSČM Kateřiny Konečné a ČSSD, kde neviditelného předsedu supluje Lubomír Zaorálek. Největší otazník se týká stran sdružených doposud v koalici Spolu, kterým utíkají pro změnu Piráti a STAN.

Jelikož předvolební průzkumy jsou před čtvero volbami – letos Evropský parlament, krajské samosprávy a Senát a příští rok Sněmovna – hitem, věnujeme se jim pravidelně. Podle stávajícího trendu už létá bonmot, že každé dva týdny ANO přidá zhruba procento, takže za chvíli padne magická padesátka. Je to možné, ale málo pravděpodobné, byť pokud bude vláda Petra Fialy pokračovat jako doposud, ANO a SPD mohou jen slavit. Podobně také ČSSD a KSČM.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Z hlediska Spolu dochází k zajímavým momentům. Pokud vezmeme v potaz statistickou odchylku, TOP 09 je mimo Sněmovnu možná, KDU-ČSL určitě, ODS se zoufale pere o druhé místo tu s Piráty, tu s SPD. Jak přiznalo několik představitelů Spolu, bylo seskupení sestaveno čistě účelově k odstavení vlády ANO a ČSSD od moci. Není pak logické, že si řada voličů řekne, že takový podfuk s třemi stranami společně ve volbách, a pak třemi samostatnými parlamentními kluby nechce? Piráti poté, co je lišáci ze STAN mazácky odřeli kroužkováním, jdou sami, stejně jako starostenští.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka ve studiu. Pospíšil se vysmál Konečné, rozčílená politička reagovala sprostým výrazem

STAN si zatím moc nepolepšil snahou šplhat nahoru po zádech vládních kolegů, ale alespoň i navzdory statistické odchylce má zatím Poslaneckou sněmovnu jistou. Největší záhadou jsou Piráti. Kdo si dokáže vzpomenout, co zásadního udělali pro lepší život všech? Elektronická občanka, která je zatím v podstatě nepoužitelná? Digitalizace, která je tak super, že si Marian Jurečka na ministerstvu práce a sociálních věcí dělal elektronické vychytávky takříkajíc na koleni? Třetina pirátstva přisátá na státní rozpočet, rekordní výdaje na ministerstvu pro místní rozvoj na občerstvení a poradce? Obavy obcí, že digitalizace stavebního řízení je už ve skluzu a nestačí naběhnout? Bydlí už někdo v desítkách tisíc bytů naslibovaných ministrem Bartošem?

Kdo vlastně potřebuje nesourodý blok Spolu?

Přesto mají Piráti hezké preference. Nervózní by měly být především strany Spolu – ODS, KDU-ČSL i TOP 09. ODS je stěží na třetině oproti hnutí ANO. KDU-ČSL a TOP 09 na trajektorii mimo Poslaneckou sněmovnu. Pokud platí, že k přechodu voličů mezi skalními příznivci pětikoalice a hnutím ANO příliš nedochází, pak se musejí přelévat v rámci Spolu nebo pětikoalice, odcházet k nevoličům nebo k mimoparlamentním stranám.

K TÉMATU: Vládní spor v koalici kvůli digitalizaci. Podívejte se na video.

Není ale vyloučený ani další pohyb například pravověrných pravicových euroskeptických voličů ODS k SPD, jíž do europarlamentu vede bývalý dlouholetý politik ODS a Svobodných Petr Mach a která teď koketuje s Trikolorou. Sociálně empatičtí a společensky konzervativní příznivci KDU-ČSL mohou mířit k hnutí ANO, ČSSD nebo dokonce i KSČM. Liberálové chtějící federální Evropu, fandící novotám včetně genderu, Zeleného údělu atd., mohou vesele ke STAN, případně Pirátům. Proč by měli volit ideově nesourodé a pohříchu účelové Spolu? Eurorealisté mají zase hnutí ANO, které je pro volnější svazek EU založený na spolupráci národních států.

Nervozitu pojmenoval za TOP 09 poslanec Kolář, který se s gustem pustil do pirátského ministra zahraničí Lipavského slovy „…ještě aby se mu nedařilo, vždyť na tom není teď co pokazit. Dělá věci, které se od něj teď očekávají … přijde mi, že mu někdy utíká to ‚momentum‘, což je v diplomacii důležité.“ Jsou preference Pirátů důkazem vyšší moci, nebo zkrátka jen potenciálu politiky dělané na odiv místo práce pro voliče, kteří raději krasomluvu než činy?

Poslední ke zvážení je šance KSČM a ČSSD na opětovný vstup do Sněmovny. Sázka na autenticitu a vyhraněné postoje může vyjít jako symbol návratu politiky ve stylu „toto je náš názor, berte, nebo nechte být“. Velcí hráči aspirující na první příčky musí dělat více kompromisů než malí, to je stará pravda.

Nové bojiště tedy vypadá na liberální progresivní STAN a Piráty versus pragmatické ANO versus vyhraněné Okamurovo hnutí SPD. Na střídačce čekají jasně čitelné ČSSD a KSČM. Nabídka je v menu u volebního stolu jasná, ideová univerzální hnědá omáčka účelově slepeného Spolu nepotřebná. Každá strana má mít ambici vítězit sama za sebe.

Tagy:
výzkum TOP 09 ODS ČSSD KSČM KDU-ČSL Česká pirátská strana ANO 2011 Starostové a nezávislí preference vláda SPOLU Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu pětikoalice Poslanecká sněmovna ČR