KOMENTÁŘ: Stanjurovo fialové dobrodružství aneb Držte si portmonky

11. 5. v 11:55 představila vláda 55 úsporných opatření, která mají zastavit rostoucí zadlužování státní kasy. Fajn, Jolanda by asi měla radost, kdyby viděla, že česká vláda se numerologie nebojí. Tím ale veškerá radost končí a začíná to, co už dlouho viselo ve vzduchu. Atak na naše peněženky!

Když vláda, jejíž největší slabinou je komunikace, uspořádá více než dvě hodiny trvající tiskovou konferenci, je o zábavu postaráno. Největší část tiskovky tvořila vystoupení politiků a expertů, kteří stále dokola opakovali, že s veřejnými financemi a důchodovým systémem se musí něco dělat.

ČTĚTE TAKÉ: Rozzuřený Středula se pustil do vlády. Odbory hrozí generální stávkou

Zajímavé bylo, že prakticky žádný z expertů ve svém projevu neopomněl zmínit, že je expert. Zvláště neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová působila tak, jako by byla do slova expert vysloveně zamilovaná. (Asi už zapomněla, že její „expertovství“ se naplno ukázalo v prezidentské kampani v kauze s černým deníčkem). Její kolegyně expertka Helena Horská se zase do posluchačovy paměti jednou pro vždy nesmazatelně zapsala expertním sdělením, že „tato alarmující zpráva je opravdu vážná“.

Nejvíce ovšem pobavil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který kvůli neprovedeným reformám spílal minulým vládám tak vášnivě, až z té vášně poněkud zapomněl, že on a jeho lidovci v mnoha z těch minulých vlád tak nějak seděli...

Upřímně řečeno, trávit za současné situace čas tím, že neustále všichni opakují, jak je nutné dělat něco s raketově rostoucím státním dluhem, je asi stejně smysluplné, jako stát po pás v Mrtvém moři a rozprávět si o tom, že voda kolem vás je slaná. I malé děcko ví, že voda v moři je slaná, i malé děcko chápe, že rostoucí tempo zadlužení je třeba rychle zkrotit. A bezpochyby to věděla i vláda Petra Fialy.

Předvolební sliby? Laskavý volič promine

Takže stěžejní otázka zní, proč vláda čekala rok a půl? Proč čekala, až bude za první čtyři měsíce letošního roku sekera 200 miliard korun? Nebo ještě hůř – proč vláda ještě minulý rok štědře rozdávala mimořádné příspěvky na děti nebo utrácela za pomoc na boj s energetickou krizí? Proč, když už od dob Babišovy vlády věděla, že veřejné finance jsou v rozvratu a sama to kritizovala? Jeden rok socialisticky utrácet a druhý rok asketicky šetřit, má asi stejný smysl, jako se v pondělí nacpat v cukrárně k prasknutí a v úterý držet hladovku.

Vrcholným bodem numerologické tiskové konference pak byla hausnumera ministra financí Zbyňka Stanjury. Zatímco snahu ušetřit přes 54 miliard korun na dotacích, zvláště v rezortu zemědělství a průmyslu a obchodu, můžeme ocenit, škrtnutí provozních výdajů na ministerstvech o pět procent, zní skoro jako výsměch. V době, kdy vláda sebrala důchodcům 30 miliard, na které měli ze zákona nárok, je ta samá vláda ochotná šetřit sama na sobě jen ve výši 11 miliard. To hovoří za vše – či, abychom použili oblíbený výraz pana premiéra, vláda vyslala jasný signál, jak to s tím šetřením ve skutečnosti je.

O co méně je vláda ochotná šetřit na těch správných místech, o to radostněji sáhne do cizích peněz. Během příštích dvou let si má státní rozpočet přilepšit o více než 69 miliard, přičemž hlavní podíl na tom má mít zvýšení daně z příjmu právnických osob. Že koalice SPOLU před volbami slibovala, že se žádné daně zvedat nebudou? Slibovala, ale laskavý volič promine. A Stanjura se zase bude modlit, aby jeho odhad příjmů neskončil podobným fiaskem, jako odhad výnosů ze slavné windfall tax, který byl nakonec zhruba na polovině. Jo, nehynoucí loajalita k Petru Fialovi ani znalost Ohmova zákona zkrátka nejsou tou správnou kvalifikací pro vedení státní kasy...

Když to zrekapitulujeme: čtvrteční tisková konference se měla odehrát nejpozději už před rokem. Asi by neměla tak hezké datum, ale zato by měla větší smysl. Místo loňského bezuzdného utrácení se už tehdy měly plnit sliby o konsolidaci veřejných financí – dost možná by se pak nemusely rušit jiné sliby, že se nebude lidem zvedat daňová zátěž. A v neposlední řadě dnešek znovu ukázal, jak propastný rozdíl je mezi opoziční proklamací „jsme připraveni vládnout“ a realitou, když v té vládě skutečně sedíte.

Numerologií jsme začínali a numerologií také skončíme. Pro dnešní den si vláda zvolila symboliku čísla 5. Ta mimo jiné znamená také „dobrodružnou cestu“. Takže nezbývá, než si závěrem popřát, ať tohle Stanjurovo Fialové dobrodružství přežijeme ve zdraví my i naše portmonky.

Tagy: