KOMENTÁŘ: Střelba na Trumpa versus na fakultě. Proč najednou nepatříme na Západ?

Slovník českého politického newspeaku není příliš obsáhlý a už vůbec není nějak zvlášť nápaditý. „Vysíláme signály“, máme tu „narativy“ a „dezinformace“, dále „populisty“ a „extremisty“ a tohle všechno alespoň jednou do týdne proložíme zvoláním, že „patříme na Západ“. Ale je to vlastně jen taková nadýchaná vata, kterou vycpáváme naprostou politickou prázdnotu. Jsou to pouze slovíčka a deklarace bez skutečného obsahu. Kdyby to naši představitelé s oním patřením na Západ mysleli skutečně vážně, chovali by se jinak. Třeba právě tak, jak se někteří zachovali v USA po střelbě na Donalda Trumpa.

Co má společného nepovedený pokus o atentát na Donalda Trumpa a tragická střelba na Filozofické fakultě UK, ke které došlo loni před Vánocemi? Vlastně nic. A vlastně všechno. Protože na srovnání těchto dvou událostí se dá dobře ukázat ten zásadní rozdíl mezi realitou a pouhým slovním balastem...

ČTĚTE TAKÉ: Rozkol v SPD kvůli evropskému slibu? Neměli jsme to dělat, byla to chyba, nechápe David

Nedlouho poté, co svět obletěly děsivé záběry zakrváceného Donalda Trumpa, se nechal stávající prezident Joe Biden slyšet, že žádá, aby bylo přezkoumáno, zda nedošlo k pochybení. Dále nařídil, aby složka, jež odpovídá za ochranu exprezidentů, znovu prověřila bezpečnostní opatření před sjezdem Republikánské strany. Bylo to na místě. A bylo by to na místě, i kdyby neexistovaly zprávy, podle nichž někteří lidé policisty na střelce upozorňovali několik minut před tím, než směrem k Trumpově hlavě vyletěla kulka.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

22. července pak šéfka tajné služby Kimberly Cheatleová otevřeně přiznala, že došlo k největšímu selhání její agentury za posledních několik dekád. Hned druhý den po tomto přiznání Cheatleová rezignovala. Takhle to chodí na Západě, k němuž naše stávající vládní reprezentace údajně tolik vzhlíží. Prostě: stane se pochybení, přizná se pochybení, rezignuje se. Princip jednoduchý jak suchý zip. Ano, nefunguje sice úplně vždycky, ale často ano. Rozhodně mnohem častěji, než u nás.

Přesuňme se z USA zpět právě ke zmiňované střelbě na filozofické fakultě. Ta skončila tragicky pro 14 osob, které podlehly střelci Davidu Kozákovi, přičemž další tři oběti stihl stejný vrah připravit o život ještě předtím. Celkem tedy 17 zbytečných lidských obětí. A jaká byla reakce našich policejních a politických špiček? Mlžení a urputné přesvědčování veřejnosti, že nikdo nepochybil. Lži o tom, že policie při pátrání po vrahovi vlastně ještě nevěděla, že hledá vraha. Lži o kamerovém záznamu z fakulty, který údajně nešlo použít. A nakonec zřízení parlamentní vyšetřovací komise – ovšem až po půl roce od masakru.

V Americe stačilo k přiznání chyby a vyvození odpovědnosti deset dní. U nás jsme se ničeho podobného nedočkali ani po více jak šesti měsících. Tak vypadá realita v Česku. Policejní prezident vytáhne smetáček a hned po střelbě začne nepříjemné skutečnosti a otázky zametat pod koberec, který mu kolegiálně drží sám ministr vnitra Vít Rakušan. Tady jsme najednou nepatřili na Západ, kde je běžnou praxí postavit se k věci čelem. Tady se, světe div se, na Západ nesměřovalo.

Až bude příště ministr Rakušan vytahovat z newspeakového slovníčku fráze o nějakém „patření na Západ“, možná by se hodilo mu připomenout, že na Západ bychom reálně patřili daleko víc, kdyby politici dokázali přijmout a vyvodit odpovědnost, namísto aby tutlali pravdu a pomáhali krýt nepravdu – kterýžto stav navíc trvá prakticky doteď. A vyhlídky na to, že někdo bude k osobní odpovědnosti dohnán, či že se veřejnost dočká alespoň pravdy (když už ne omluvy), se povážlivě tenčí...

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spis ke střelbě na FF UK ukazuje nové detaily

Tagy:
policie politika Vít Rakušan Joe Biden Republikánská strana vláda USA Donald Trump střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Kimberly Cheatle atentát na Donalda Trumpa