Komentátor: Opozice má dvě špatné možnosti. Nechat vládu, nebo dostat zemi do chaosu

Vítězem momentální politické situace v Česku je rozhodně prezident Miloš Zeman, shodli se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS komentátoři Viliam Buchert a Petr Kamberský. Podle Kamberského má opozice na výběr dvě špatné možnosti. Když vládě vysloví nedůvěru, nastane chaos, pokud ne, zůstane jimi kritizovaná vláda u moci. Oba komentátoři se také vyjádřili ke krokům sociální demokracie a jejího předsedy Jana Hamáčka.

„Nevěřím, že prezident Zeman o ukončení vládní podpory od komunistů nevěděl, nebo že to dokonce nezorchestroval. Před opozicí jsou jen dvě špatné možnosti. Jedna je ponechat vládu, kterou kritizují. A druhá je dostat zemi do úplného chaosu,“ zhodnotil aktuální politickou situaci komentátor Lidových novin Petr Kamberský.

Podle něj se jedná o klasickou mocenskou hru, kdy je jedno, co se s českou zemí bude dít, důležité je „posílení moci Hradu a Úřadu vlády“. Reagoval tak na fakt, že komunisté přestanou podporovat menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD. Její předseda dokonce uvedl, že pokud by opoziční strany vyvolaly ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro.

Ve hře je také rozpouštění Sněmovny, k čemuž je potřeba 120 poslaneckých hlasů. „Předčasné volby jsou nemožné, rozpuštění Sněmovny bude velmi obtížné, když sami poslanci chtějí vydržet. Pád vlády nepředpokládám, protože pro opozici je nejlepší útočit na Babiše a ze všeho ho vinit,“ podotkl Kamberský a připomněl, že do sněmovních voleb zbývá necelých šest měsíců.

Poslední Zemanův záchvěv

I podle Viliama Bucherta z týdeníku Reflex je vítězem současné politické situace Miloš Zeman, protože by si například mohl sestavit úřednickou vládu a držet ji u moci. Jedním dechem ale dodal, že jde nejspíše o poslední Zemanův záchvěv. Naopak za poraženou figuru současné situace považuje sociální demokracii.

„Vyměnila ministra, ale neměla náhradu. ČSSD ale ztrácí už dlouho a možná je úplně na konci,“ řekl Buchert k tomu, že sociální demokracie odvolala svého ministra zahraničí Tomáše Petříčka a šéf resortu kultury Lubomír Zaorálek pak odmítl nastoupit na jeho místo.

„V poslední době se celá ruská agenta přesunula na Hrad. Zaorálek by tak šel na místo, kde na něj fouká a cokoliv by udělal, bylo by špatně. Na kultuře má pevné místo a je chválen. Zvolil tak něco lepšího než skákat do nebezpečných vod,“ zhodnotil Zaorálkův postoj Kamberský.

S tím ale Buchert částečně nesouhlasil: „Pan Zaorálek je špatný ministr a dobrý komediant. Pochopil, že česká zahraniční politika v Česku už dlouho neexistuje. A on by do voleb nic nezměnil, Česko nemá jednotnou zahraniční politiku, a to nám dělá problém.“

Věříme čipům od Putina, nebo našim ministrům?

Sociální demokracii nepřidala ani ohlášená cesta do Moskvy, kam vicepremiér Hamáček pojede vyjednávat o dodávce vakcíny Sputnik. Kamberský považuje důvod cesty za legitimní, Hamáček to ale prý nezvládl marketingově.

„Musíme si vybrat, zda si myslíme, že všichni lžou a budeme očipováni virem Vladimira Putina, nebo věříme tomu, co ohledně Sputniku říkají čeští ministři,“ řekl Kamberský. Ti slibují, že pokud Sputnik V nedoporučí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), nebude se v Česku používat. „Pokud by byla vakcína schválena, chceme mít dohodu, že nám ji Rusové prodají. Přijde mi to logické, ale někdo si může myslet, že existuje nějaký tajný plán,“ nastínil možná úskalí.

Kamberský vidí hlavní problém v tom, že i když se Hamáček chová v krizi celkem racionálně, nedokáže veřejnosti své kroky patřičně vysvětlit. Buchert se ale na všechno dívá více kriticky. „V březnu 2019 Hamáček říkal, že sociální demokracie má to nejhorší za sebou a kráčí vpřed. Jeho cesta do Moskvy je bizár,“ prohlásil s tím, že neví, proč jede vyjednávat zrovna ministr vnitra a ne někdo z resortu zdravotnictví.

„Hamáček trochu ztratil soudnost a snaží se zachránit zbytky sociální demokracie,“ opřel se Buchert do předsedy ČSSD. Hamáček na stranickém sjezdu obhájil post předsedy, mnozí odborníci i politici si ale myslí, že ani to stranu nezachrání. Podle posledních průzkumů se ČSSD pohybuje na hranici pětiprocentního vstupu do Poslanecké sněmovny.

Tagy: