Komerční 5G sítě. Čím nás mohou firmy mile překvapit?

První den letošních letních prázdnin se stal důležitým milníkem pro operátora O2. Jako první oficiálně spustil komerční sítě 5G v Česku. Tentokrát již nešlo o žádné testování, nýbrž o plnohodnotné nasazení pro datové využití.

Sítě 5G od společnosti O2 v současné době nabízí rychlost připojení až 600 Mb/s, což je desetinásobek reálně dosahovaných rychlostí 4G LTE. Operátor však hodlá dostupné rychlosti nadále zvyšovat. Nyní se z 5G mohou radovat především obyvatelé pražských Vinohrad, Nuslí, Pankráce a Vršovic, do konce léta by měla infrastruktura pokrýt 15 % populace Prahy a celé centrum Kolína. Síťové prvky pro provoz sítí v hlavním městě dodala společnost Huawei, pro pokrytí Kolína se O2 spojil s finskou Nokií. Od října se mezi operátory provozující 5G sítě zařadí i Vodafone, který v komerčním pilotním provozu spustí mobilní 5G síť pro pětici měst. Těmi jsou Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jeseník, Brno a Praha. Nově díky operátorovi Vodafone mohou dokonce cestující v pražském metru jako první v Evropě využít připojení k síti 5G.

Pro připojení k sítím 5G je zapotřebí vlastnit chytrý telefon s podporou 5G, což může být zejména na českém trhu stále celkem oříšek. Aktuálně jsou v nabídce spíše smartphony vyšší třídy běžící především na čipsetech Qualcomm Snapdragon 865 s 5G modemem Snapdragon X55, ale technologie začíná být postupně integrována i do cenově dostupnějších chytrých zařízení. Jedním z oblíbených produktů s podporou 5G od Huawei je v současné době chytrý telefon Huawei P40 Pro.

Plošně zatím 5G sítě přítomné nejsou. K tomuto je zapotřebí nejprve provést aukci, ve které se operátoři utkají o příděl rádiových kmitočtů v pásmu 700 MHz. Teprve po aukci kmitočtů může začít plošná výstavba 5G vysílačů, případně rozšíření stávajících vysílačů o nové technologie. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) původně plánoval provést aukci kmitočtů pro 5G sítě ještě do konce roku 2019. Od té doby však došlo k několika odsunům i úpravám podmínek aukce. V současné době ČTÚ předpokládá, že aukce kmitočtů proběhne v následujících měsících a zhruba na přelomu roku by regulátor mohl předávat kmitočty operátorům. Bohužel současné podmínky aukce kmitočtů zatím napadli všichni tři velcí operátoři – O2 podalo již v červenci stížnost k Evropské komisi a následně Vodafone a T-Mobile zažalovali ČTÚ u Městského soudu v Praze. Hlavní stížností je především diskriminace. Nestandardní podmínky aukce dle vyjádření operátora O2 odradí operátory, a to i případného nováčka, od potřebných investic do 5G ve venkovských oblastech a velmi pravděpodobně způsobí zaostávání České republiky v budování 5G sítí, to znamená i zaostávání v digitalizaci ekonomiky ve srovnání s vyspělými zeměmi EU.

Pokud ještě nebyly přiděleny kmitočty operátorům, jak je možné, že operátor O2 spustil komerční sítě 5G již v červenci roku 2020? Operátor zatím provozuje sítě na frekvenci 3,7 GHz, kterou získal již v předchozí aukci. Pro celoplošné nasazení je však tato frekvence nedostačující. Vodafone bude v první fázi nasazení sítí 5G využívat LTE frekvenci 1800 MHz, konkrétně blok 40 MHz. Následně zapojí také 2100 MHz (blok 15 MHz), která bude k dispozici po vypnutí 3G sítě.
Tagy: