Komorník Mercuryho: Freddie byl džentlmen. Měl úžasný smysl pro humor, své zuby rád neměl

Freddie Mercury

Rozhovor s komorníkem Freddieho Mercuryho

Je to už 30 let, co zemřel legendární zpěvák Freddie Mercury. Posledních 12 let jeho života stál po jeho boku komorník Peter Freestone. Vařil mu, uklízel a také platil účty. Na oblíbeného zpěváka dodnes rád vzpomíná. „Freddieho cítím pořád kolem sebe,“ řekl Freestone v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Občas se mi zdá, že to bylo včera. Freddieho cítím pořád kolem sebe, ale už jsem se s jeho odchodem smířil, je to dávno,“ uvedl Freestone. Coby Mercuryho osobní asistent pracoval dlouhých 12 let. „Žil jsem s ním jeho každodenní život. Bral telefony, vařil, uklízel, otevíral dveře a platil účty. Dělal jsem zkrátka vše, aby měl snazší život a mohl se soustředit na hudbu,“ popsal bývalý komorník legendárního zpěváka.

Přestože je to už 30 let, co Mercury zemřel, Freestone na něj stále rád vzpomíná. „Kdykoliv někdo řekne jeho jméno, představím si, jak se doma směje. Měl úžasný smysl pro humor a měl rád společnost ostatních. Vždy, když se usmíval, překrýval zuby vrchním rtem a pusu si přikrýval rukou. Neměl rád své zuby, ale předělat si je nenechal. Bál se, že mu to změní hlas,“ vysvětlil Freestone.

Freddie měl podle něj dvě osobnosti. „Na pódiu mohl být, kým chtěl, v soukromí byl ale úplně jiný. Doma působil bezstarostně, a tak jsem ho měl nejvíce rád. Mohl v klidu posedávat u televize nebo si hrát s kočkami. Dělal zkrátka úplně normální věci,“ doplnil.

Mercury zemřel 24. listopadu 1991. Do poslední chvíle tajil, že má AIDS. „Tušili jsme, že má AIDS, protože jsme viděli, jak se u něj nemoc rozvíjí. Už od začátku 80. let lidé na tuto nemoc umírali a nikdo netušil proč. Kolem roku 1985 jsme už věděli, jaké jsou symptomy, a na konci koncertní šňůry v roce 1986 byl Freddie velmi unavený. Myslím, že už tehdy věděl, že je nemocný,“ uvedl Freestone.

Freddie zbožňoval historii

Že má AIDS, oznámil Mercury pouhý den před svou smrtí. Prohlášení vydal v osm večer v pátek, v novinách se objevilo v sobotu ráno. „Všechny to šokovalo. Mnozí sice tušili, že se něco děje, ale stejně to bylo šokující,“ vzpomínal Freestone. „Když Freddie zemřel, druhý den se všichni předháněli, co o něm do médií řeknou dobrého. Hovořili o jeho hudbě nebo nadšení do práce. Všechno to byla pravda,“ popsal.

Ani ne do týdne se však situace otočila. „V novinách se začaly objevovat titulky, že byl gay a že si to zasloužil a mohl si za to sám. Co se týče veřejnosti, ta nikdy nezměnila názor. Dívala se na něj jako na skvělého hudebníka,“ řekl Freestone.

Přestože byl Freddie Mercury rockovou hvězdou, měl podle jeho osobního asistenta pozoruhodné zájmy. „Byl velký gentleman a zbožňoval historii. A kdyby měl možnost poznat Česko jako já, určitě by byl z této země nadšen,“ uzavřel Freestone, který 20 let žije na východě Čech a už má dokonce i české občanství. S Mercurym spolupracoval až do zpěvákovy smrti.

Tagy: