Konec éry kancléřky Merkelové: Symbol stability, dluh ve vztahu k Číně, shodli se novináři

Angela Merkelová

Konec éry Angely Merkelové

Angela Merkelová končí v pozici německé kancléřky. Pro Němce se stala symbolem stability a dokázala si stát i za nepopulárními názory. Svět se za dobu jejího působení posunul, i tak ale některé důležité otázky zůstávají nevyřešené.

V mládí se Merkelová svými názory profilovala jako reformní komunistka. Byla v mládežnické organizaci FDJ. „Zkušenosti z minulého režimu projevovala v politické praxi. Dokázala mít větší pochopení pro státy, které měli podobnou minulost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ve Zprávách Plus komentátor Adam Černý.

Podle publicisty Mariana Kechlibara byla její vláda technokratická a mnoho důležitých otázek zůstává nevyřešených. „Svět se za dobu jejího působení posunul. Po jejím odchodu bude ale třeba řešit hodně palčivých otázek jako třeba vztah s Čínou, čemuž se hodně vyhýbala,“ uvedl Kechlibar.

Jednou z důležitých událostí během jejího působení byla migrační krize. Německo se muselo rozhodnout, jak se k přívalu migrantů postaví. „Německé rozhodování bylo velmi obtížné. Buď se uzavřou hranice, nebo se země pokusí vlnu absolvovat. Nakonec bylo pro Němce nepředstavitelné, že by ozbrojená stráž bránila vstupu do Německa,“ popsal Černý. Podle něj Německo migraci celkem zvládlo, neboť velká část lidí, kteří do země přišli, dnes už pracuje a začlenila se do společnosti.

Německo neplní své závazky

Když došlo v roce 2011 v japonské Fukušimě k havárii jaderné elektrárny, prohlásila Merkelová, že jádro v Německu nemá budoucnost a nemělo by mít ani v Evropě. Podle Kechlibara vede otázka Fukušimy k tomu, že Německo není schopné plnit závazky, které si samo dalo.

„Kapacita odstavovaných jaderných elektráren schází,“ uvedl publicista a dodal, že před havárií více států váhalo, co dělat s jadernou energetikou. „V případě Německa se vše měnilo v průběhu jednoho roku, když se rozhodli prodloužit možnost fungování jaderných elektáren a po Fukušimě to převrátili zpět,“ vysvětlil Kechlibar.

Styl Merekelové je věcný a není soutěživý, jak to bývá příznačné pro mnohé politiky. „To zneklidňovalo její partnery na mezinárodní scéně, neboť neuspěli s technikami, které obvykle platily na mužské konkurenty, na ni ale ne,“ popsal Černý a dodal, že Putin při rozhovoru s Merkelovou nechal do místnosti pustit svého psa a věděl, že to pro kancléřku musí být zátěž, jelikož byla v minulosti psem pokousaná a je na ně alergická. Přesto to ale zvládla, protože tyhle „mužské triky“ dobře znala.

Podle Černého zvládala kancléřka krizový management dobře, ale zanechává dluh v posouvání se dopředu. Volby do Spolkového sněmu se v Německu uskuteční v neděli 26. září.

Tagy: