Konec iluzí, omikronem nic nekončí. Příkladem je i smrt zpěvačky Horké, varuje Mounajjed

Radek Mounajjed

360° (121)

Ve vztahu k omikronu se biochemik Zdeněk Hostomský a iniciátor akce Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed rozcházejí. „Omikron je z hlediska evoluční biologie příležitost, je to šance na konec epidemie,“ prohlásil Hostomský v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Mounajjed mu oponoval. „Dáváme lidem iluzi, že je konec,“ uvedl s odkazem na nedávné úmrtí zpěvačky Hany Horké.

Hostomský se již delší dobu netají svým pozitivním přístupem k variantě omikron. Podle něj by mohla znamenat konec pandemie, což zopakoval i ve vysílání CNN Prima NEWS. „Omikron bych nezanedbal. Je to příležitost, z hlediska evoluční biologie. Je to šance na konec epidemie. Většina lidí je očkovaná minimálně dvěma dávkami vakcíny, spousta lidí pak nemocí prošla. Podle dostupných dat jde o mírnější variantu, než byla delta,“ uvedl.

S jeho názorem Mounajjed nesouhlasí. „Nyní dáváme lidem iluzi, že je to konec. Jenže není, i když v to doufám. Konec to bude možná pro očkované. Ale vzpomeňme na případ zpěvačky Hany Horké. Mladá, krásná žena, nádherně zpívala a uvěřila, že to nic není. Že jde o lehkou nemoc... a zemřela,“ uvedl stomatolog na adresu zpěvačky kapely Asonance. Ta před týdnem podlehla covidu poté, co se cíleně nakazila, aby se vyhnula očkování.

Tento názor stomatolog označil za nešvar, který se v české společnosti hojně rozšířil. „Mrzí mě, že lidi poslouchají rozšířený nešvar – iluzi, že omikron je spása a vše končí. Nekončí, vypadá to, že se někde začíná šířit varianta BA.2,“ dodal s odkazem na mutaci omikronu.

Hostomský na slova o Horké reagoval s tím, že sice jde o tragický případ, ale je ojedinělý. „Takových individuálních případů se dá zmínit několik, ale mluvme statisticky. Vidíme, že počet hospitalizovaných a lidí s těžkým průběhem je méně než u delty,“ pokračoval s tím, že virus má tendenci postupně slábnout.

Dodal, že bychom měli slavit odchod delty a omikron brát jako příležitost. „S imunologem Jaroslavem Svobodou jsme si notovali, že by se omikron dal nazvat jako vakcína pro očkované dvěma nebo třemi dávkami, imunitní odpověď nám doladí. Otevřeme společnost a sebe sama omikronu,“ vybízel.

Stomatolog je k jeho postoji značně skeptický. „Každý vir, který se replikuje, bude mutovat. Vždy se najde vir, který imunitě unikne. Vypadá to, že se situace bude zlepšovat, ale nemůžeme říci stejně jako na začátku, že je covid chřipečka. Nemůžeme slibovat a říkat: ‚Pojďme se promořit‘ Vznikne pak nová mutace a na podzim budeme vše řešit znovu,“ uzavřel Mounajjed s tím, že je nutné zmírnit replikaci viru, chovat se zodpovědně na základě dat, které máme k dispozici.

Tagy: