PŘEHLEDNĚ: Jak se léčit doma, když chytíte koronavirovou variantu omikron

Nemocný muž v posteli

Jak doma léčit omikron?

Vysoce nakažlivá varianta omikron si v příštích týdnech najde podle odhadů až statisíce Čechů. Přestože pravděpodobně nezpůsobuje vážnější průběh nemoci jako předchozí typy covidu, může vyvolat velmi nepříjemné stavy. Jak chorobu léčit v domácích podmínkách a kdy zvážit cestu do nemocnice?

Příznaky nákazy koronavirem jsou podobné nachlazení nebo chřipce, což je stejné u všech variant od delty po omikron. „Nepozná to pacient ani lékař. U omikronu navíc tak často nedochází ke ztrátě chuti a čichu, kvůli tomu je rozlišení ještě složitější,“ popsal předseda Společnosti infekčního lékařství České společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý.

Podle Dlouhého ale většina nakažených zvládne COVID-19 doma s běžnými léky na horečku či kašel. Rady pro pacienty zveřejnila odborná společnost na webu. Léčbu by však lidé měli probrat s lékařem.

Jaké pořídit léky

Na léčbu horečky, bolestí hlavy, svalů a kloubů lékaři lidem doporučují například paracetamol (Paralen), ibuprofen (Ibalgin), či kyselinu asetylsalicylovou (Acylpyrin či Aspirin). Na potlačení suchého dráždivého kašle například Stoptussin, Tussin, Sinecod, Ditustat nebo Codein (ten je na lékařský předpis).

Pro snadnější vykašlávání v případě vlhkého kašle doporučují lékaři například Mucosolvan, Bromhexin či ACC LONG, rehydratační roztoky (Isostar a podobně), nebo tekutou výživu (Nutridrink, Diasip atd.).

Kdo by si měl dát na omikron pozor

Stejně jako u přechozích variant koronaviru by si v případě nákazy měli dát někteří specifičtí pacienti obzvlášť pozor, pokud se řadí do rizikových skupin. Týká se to všech osob ve vyšším věku a těch, které trápí cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak, chronické plicní onemocnění, závažné onemocnění srdce, jater a ledvin či porucha obranyschopnosti.

Jako důvody, proč by měl člověk zvážit přijetí do nemocnice, mohou být zhoršené příznaky jako dušnost, dehydratace, porucha vědomí, vysoké horečky, které se nedaří snížit za pomoci léků.

Jak bránit vážným případům

Pokud lékař usoudí, že je ve vašem případě zvýšené riziko zhoršení stavu a závažného průběhu covidu, doporučí vám infuzi s monoklonálními protilátkami nebo užívání antivirotika v tabletách (např. Lagevrio). Tyto léky se musejí podat do 7 dnů od počátku příznaků. Infuze se podávají za krátké návštěvy na infuzních místech zřízených ve všech okresech, jejich seznam naleznete na této adrese.

Problémem je skutečnost, že pouze podle příznaků se varianta koronaviru omikron od delty rozeznat nedá, méně častá je ztráta chuti nebo čichu. Kvůli nasazení správné léčby je potřeba ji určit PCR testem, u nové varianty omikron totiž nefungují monoklonální protilátky. Lékaři mohou podle předsedy Dlouhého použít jako prevenci remdesivir nebo nová antivirotika.

Nejlépe chrání očkování

Lékaři upozorňují, že nejlepší prevencí před vážným průběhem je očkování. Proti omikronu pak zejména přeočkování posilující dávkou. Potvrzují to i česká data o nákazách. „Je objektivní realitou, že omikron projde přes vakcinovanou populaci, s určitým odstupem i ta dvoudávková vakcína vyprchává, a to s odstupem čtyř nebo šesti měsíců. Ochrana pak klesá ke 30 procentům, posilující dávka to vrací na 80 procent i proti nákaze,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Proti těžkému průběhu chrání i první dávka očkování krátce po aplikaci. Ochranný efekt proti těžkému průběhu je u dvoudávkové vakcíny podle českých dat u zranitelných osob kolem 80 procent a třetí dávka to vrací téměř ke 100 procentům. V Česku si ji zatím nechalo aplikovat téměř 3,3 milionu lidí, což je téměř polovina všech očkovaných a necelá třetina populace.

Tagy: