Konec nočních show ve Sněmovně? Koalice spřádá plány, jak omezit řečnění poslanců

Jednání Sněmovny 1. února 2022: Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a šéf SPD Tomio Okamura

Nekonečné a opakující se projevy, noční maratony a paralyzovaná Sněmovna. To všechno vládní poslance evidentně pěkně štve. Pětikoalice proto začala přemýšlet, jak se v budoucnu obstrukcím vyhnout a mluví o změně jednacího řádu dolní parlamentní komory.

Za poslední měsíc si poslanci střihli dvě noční šichty. Jednu během jednání Sněmovny o důvěře vládě, když celkem zasedali 22 hodin. Rekord překonala mimořádná schůze o pandemickém zákonu. Kvůli obstrukcím SPD trvala přes 35 hodin.

To zapříčinilo, že se ve vládní koalici začalo debatovat, jak by se mohl změnit jednací řád Sněmovny. „Určitě je k diskuzi, jak jednací řád upravit tak, aby naše jednání bylo efektivnější,“ řekl redakci místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Určitě se o tom budeme bavit. Je to běh na dlouhou trať. Určitě to nebude za týden, může to být třeba za rok,“ komentoval předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Vždy je vše o míře. V případě, že dojdeme na lidské i zdravotní limity, bude muset většina reagovat. Jestli je to změna jednacího řádu, v tuto chvíli nevím, ale není možné, aby dlouhodobě menšina neumožnila většině spravovat zemi,“ napsal redakci ministr školství Petr Gazdík (STAN), který byl dříve místopředsedou Sněmovny.

Podle informací CNN Prima NEWS se bude vést debata především o tom, jak omezit přednostní práva řečníků. Poslancům bez přednostních práv je totiž možné vymezit určitý čas, po který mohou vystupovat. Během středeční debaty si například Sněmovna odhlasovala, že zákonodárci mohli vystupovat maximálně dvakrát po pěti minutách.

Je potřeba najít shodu, míní Kovářová

Takové pravidlo se ale nevztahuje na poslance s přednostním právem. To mají lídři stran a šéfové poslaneckých klubů. Kromě nich i vedení Sněmovny a členové vlády. Šéf SPD Tomio Okamura tak mohl bez problému vystupovat třeba tři hodiny v kuse.

Změnit by se mohlo také pravidlo pro braní přestávek. To není zakotveno v jednacím řádu, ale podle zvyku si každý klub může vzít až dvouhodinovou pauzu. Jednání tak může být několik hodin přerušené.

Aby se jednací řád změnil, stačí k tomu hlasy pětikoalice. Jedná se totiž o obyčejný zákon, k jehož novelizaci stačí prostá většina přítomných poslanců ve Sněmovně. Podle místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové (STAN) by ale změna jednacího řádu měla být taková, aby se na ní dohodly strany napříč spektrem, tedy i ty opoziční.

Pekarová: SPD se jen předvádí

To, že koalice bude muset s obstrukcemi nějak bojovat, přiznává i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Respektuji, že obstrukce patří k nástrojům parlamentního projednávání. Mělo by se k nim ovšem přistupovat pouze ve zcela mimořádných a nanejvýš naléhavých případech a měly by mít vždy své meze,“ řekla CNN Prima NEWS.

Současná opozice a zejména SPD podle ní však takový princip nerespektuje a obstrukce využívá k politickému exhibicionismu. „Již stávající jednací řád dává možnost omezit řečnickou dobu, budeme toho evidentně nuceni využívat mnohem víc než doposud,“ připustila předsedkyně dolní komory.

„Debata ohledně toho by nebyla nutná, kdyby i poslanci opozice ctili alespoň základní politickou kulturu, čehož evidentně SPD schopna není,“ zdůraznila Pekarová.

O změně jednacího řádu se v minulosti mluvilo už několikrát. Řešilo se například, jak zatraktivnit interpelace, na které nechodili ani ministři, ani sami zákonodárci.

Tagy: