Konec znojemských okurek? Norové chtějí zavřít výrobnu v Bzenci. Nehoráznost, zlobí se místní

Vyhlášené znojemské okurky si už brzy nejspíš v obchodě nekoupíte. Norská firma, která je vyrábí, totiž zvažuje část svých výrobních závodů zrušit. Důvodem jsou podle společnosti hlavně rostoucí náklady. Záměr se týká i výroby sterilované zeleniny v Bzenci na Hodonínsku. O práci zřejmě přijde až 250 lidí.

Už léta se sterilizované okurky nevyrábí ve Znojmě, ale podle původních receptur v Bzenci na Hodonínsku. Jenže i tady se nad proslulou značkou stahují mračna. Norská společnost Orkla, která je produkuje, totiž zvažuje výrobní závod na jihu Moravy úplně zrušit.

MOHLA BY VÁS ZAJÍMAT: Češi nakoupí v Polsku až o polovinu levněji. Na čem se dá u sousedů nejvíc ušetřit?

„Na jedné straně dochází k růstu nákladů a na druhé straně nejsou dostatečné marže, takže ten závod je dlouhodobě ztrátový,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko Martin Frýdl.

Rozhodnutí o uzavření závodu musí ještě potvrdit vedení celého koncernu. V Bzenci by se propouštění dotklo 198 zaměstnanců a padesátky brigádníků. Pracovníci podniku mají dle informací CNN Prima NEWS údajně zákaz o špatné finanční situaci v podniku na veřejnosti mluvit. V případě, že by ho porušili, hrozí jim okamžitý vyhazov i ztráta šance na získání odstupného.

Budou okurky levnější?

„Je to nehorázné všechno tady tohle. Lidi tohle zaměstnává, Bzenec není tak velký, aby tady měli pracovní příležitost, musí jezdit do Hodonína a podobně. Ty fabriky jdou všechny do pryč,“ popsal jeden z obyvatel Bzence. „To jsou většinou mladí lidi, ale jsou tam i starší z těchto dědin a kam půjdou? A navíc je tam momentálně spousta Ukrajinců,“ doplnil další.

Jak se uzavření podniku promítne do ceny nakládaných okurek, zatím není zcela jasné. V současnosti se většina této zeleniny do Česka dováží ze zahraničí – hlavně ze Španělska. „Na trh to mít vliv nebude, ani nabídkou ani cenou. Dokonce by to mohlo vést k tomu, že okurky o něco zlevní, protože ty zahraniční bývají o něco levnější,“ upřesnil agrární analytik Petr Havel.

Po uzavření bzenecké konzervárny Orkla neplánuje prémiovou značku sterilovaných okurek Znojmia úplně zrušit. V současnosti okurky firma nakupuje v Turecku, a tak se dá předpokládat, že výrobu nově zajistí právě sesterské společnosti koncernu nebo externí partneři ze zahraničí.

Tagy: