Konvoj svobody se přesouvá do Belgie. V Kanadě demonstranty rozhánějí pomocí slzného plynu

Protest v Kanadě

Demonstrace ve Francii i v Kanadě

Konvoj svobody má po Paříži namířeno do hlavního města Belgie. Tam protest proti očkování, stejně jako ve francouzské metropoli, zakázali. Právě v Paříži byla situace napjatá až do noci. Slzný plyn, obušky, zatýkání i pokuty. Nepřekročili ale policisté své pravomoci? Prefektura už zahájila vyšetřování.

Slzný plyn, nože, kladiva a kanystry. I tak to vypadalo v sobotu v Paříži. Několik stovek aut konvoje svobody se i přes kontroly probojovalo do města a tisíce lidí vyrazily do ulic. Policisté měli jasný rozkaz: zabránit zablokování provozu. A slzným plynem nešetřili. Policie v Paříži rozdala přes 500 pokut, zadržela kolem stovky lidí a 81 jich zůstává ve vazbě. Teď se na demonstranty a vyostřené situace připravuje Belgie.

Zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Konvoj svobody, kterým se inspirovali i ve Francii, odstartoval v Kanadě. Tam kamiony dodnes paralyzují centrum Ottawy. Velký problém způsobuje i blokáda mostu Ambassador mezi Kanadou a USA. Soud ale rozhodl, že kamiony musí most opustit. V sobotu tak policisté zahájili vyklízecí akci. „Ať nás klidně odtáhnou, nebudeme klást odpor, nebude žádné násilí,“ uvedl jeden z účastníků s tím, že má právo dané ústavou, že protestovat může a nikdo to nemá popírat.

Většina řidičů pak měla po domluvě odjet, hrozilo jim i zabavení vozidla. Protestující ale zůstávají a důležitý hraniční most je pořád uzavřený.

Vše začalo v Kanadě

Protesty a blokády začaly v Kanadě před asi třemi týdny kvůli nesouhlasu demonstrantů s požadavkem povinného očkování pro řidiče kamionů mířících do USA. Stovky řidičů kamionů vyrazily v takzvaném konvoji svobody do velkých kanadských měst, zejména do metropole Ottawy a zaparkovaly svoje stroje na důležitých křižovatkách a v ulicích v centru města, čímž zablokovaly tamní dopravu.

V pondělí pak skupina demonstrantů postavila svoje kamiony, dodávky a auta rovněž do cesty dopravě přes Ambassador Bridge spojujícím Detroit a Windsor, čímž narušily regionální ekonomiku. V oblasti má mimo jiné svoje továrny řada automobilek, které musely v mnoha případech omezovat a zastavovat výrobu kvůli nedostatku dílů.

Do situace se pak ke konci pracovního týdne vložil i Bílý dům, který vyzval kanadskou vládu, aby využila veškeré pravomoci k zprůchodnění klíčového hraničního přechodu.

O víkendech vypukly větší protesty v Ottawě, kterých se zúčastnily asi 4 000 lidí, a také v ekonomické metropoli Torontu, kde jich byla asi tisícovka. Demonstranti rovněž zablokovali pobřežní dálnici na západním pobřeží Kanady na úseku vedoucím ke kanadsko-americkému pomezí. Již dříve zastavili provoz na dalších dvou menších přechodech v provinciích Alberta a Manitoba.

Jen zablokování přechodu přes Ambassador Bridge podle odhadů firmy IHS Markit mohlo přivodit kanadským a americkým firmám ztráty až v hodnotě 850 milionů dolarů (18,4 miliardy korun).

Tagy: