Korecký: Dosazení zmocněnce pro euro bylo kopnutím Fialy do kotníku. Vláda mohla padnout

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

K VĚCI (38)

Zřízení zmocněnce pro euro ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN) bylo provokací a nakopnutím premiéra Petra Fialy (ODS) přímo do kotníku. Uvedl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Pětikoalice se nakonec dohodla, že zmocněnec pro euro stanoven nebude. Pokud by se to nestalo, mohlo to podle Koreckého skončit i pádem vlády.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nakonec nebude mít zmocněnce pro euro. Snaha o zřízení tohoto postu byla podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého evidentním útokem na premiéra Petra Fialu (ODS). „Hnutí STAN nastoupilo ve velkém stylu a jede si svou volební kampaň. ODS je velmi opatrná ve vztahu k přijímání eura a v situaci, kdy se tato vláda není schopna shodnout na nějakém dalším kroku, je snaha tímto způsobem jmenovat zmocněnce pro euro prostě provokace,“ řekl Korecký v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Na jmenování zmocněnce pro euro mám právo, hájí se Dvořák. Pouhý truc, říká Schillerová

Ekonom Petr Zahradník, který měl zmíněný post zastávat, se hájí, že do této chvíle působil jako poradce a jen by se mu trochu změnil popis práce. To Korecký označil za hru se slovy. „Věcná podstata se nezmění, tam šlo o symbol. Bylo to evidentní postrčení směrem do debaty o euru, což se hnutí STAN tedy samozřejmě povedlo,“ řekl Korecký.

Vše vyústilo až v první dohodovací řízení pětikoalice, které v úterý svolal Fiala. Během více než čtyřhodinového jednání se pětikoalice nakonec rozhodla, že zmocněnec pro euro stanoven nebude. „Ta situace vůbec nemusela nastat. Mohli jsme se tomu vyhnout, kdyby lidé ze STAN komunikovali normálně a řekli, že chtějí dotáhnout debatu o státním zmocněnci. Ale vyříkali jsme si to a odešli jsme s dohodou,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Kdyby se pětikoalice nedohodla, vedlo by to podle Koreckého k velkým problémům. „Slyšeli jsme některé bývalé premiéry, kteří říkali, že by ministra Dvořáka okamžitě vyhodili z vlády, protože to byla skutečně provokace a nakopnutí premiéra přímo do kotníku, a to se prostě nedělá. Kdyby to Petr Fiala udělal a hnutí STAN to vzalo velmi úkorně, mohli vyvolat řízení o dalších vztazích v koalici a mohlo to dokonce skončit pádem vlády,“ popsal Korecký.

Jedním z těch, kteří volali po ostrém zakročení, byl bývalý premiér Mirek Topolánek. „Chování strany-nestrany STAN beru jako velký podraz a nebude podle mne možné to ze strany Petra Fialy standardně ‚vymlčet‘. Myslím, že je čas na rekonstrukci vlády. S Martinem Dvořákem bych začal,“ napsal Topolánek na sociální síti X.

Korecký ale podotkl, že takový styl Fiala nevyznává. „Představit si Mirka Topolánka, že si nechá něco takového líbit, mám pocit, že by vynesl pana Dvořáka v zubech. Petr Fiala je ale jiná nátura. On vyznává styl Angely Merkelové – o všech problémech jednat téměř až do zemření všech zúčastněných a přijetí nějakého kompromisu,“ sdělil komentátor. Dodal, že teď má ale vláda velké problémy a chabou podporu. „Máme rok a půl do sněmovních voleb a začíná přituhovat a každá strana začíná kopat sama za sebe. Nevím, jestli je Petr Fiala schopen to tímto stylem dohrát do konce,“ podotkl Korecký.

Tagy: