Korespondenční volba? Všichni vidí účelovost, TOP 09 hraje o svoji existenci, říká Stonjeková

Volby

Komentátoři Stonjeková a Michopulos o korespondenční volbě

Pokud vláda opravdu chtěla korespondenční volbu, měla ji prosadit hned na začátku svého funkčního období, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS komentátorka Karolina Stonjeková. Podle ní je načasování špatné, protože vládním stranám klesá podpora voličů a ze snahy o zavedení korespondenční volby je cítit účelovost. Nejvíce viditelná je podle ní u TOP 09, která hraje o sovu existenci.

„Pokud vláda korespondenční volbu opravdu chtěla, měla ji prosadit hned na začátku svého funkčního období a neměla s tím otálet. Rozumím, že potom přišla důležitější agenda, ale měla tu záležitost prosadit v době, kdy ji ještě neprosazovala jako nejméně populární vláda za celou historii,“ uvedla Stonjeková ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na zpochybnění voleb, varoval ústavní právník Gerloch. Od opozice očekává fígl

Podotkla, že když nejméně populární vláda začne sahat do volebního systému, vzbudí u voličů nedůvěru. „Máme tu Petra Fialu (ODS), Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN), kteří téměř dnes a denně ve všech pádech skloňují slovo demokracie a potom se na věci, jako je korespondenční volba, ukáže, že jim vlastně na vnímání demokracie u voličů zase tolik nezáleží, že to pro ně není priorita,“ řekla Stonjeková.

Vláda, která ztrácí podporu svých voličů, si podle ní nemůže dovolit sahat do volebního systému. „To načasování je vysloveně nešťastné, všichni z toho cítí účelovost. Hlasy občanů žijících v zahraničí jdou převážně stranám současné vládní koalice a když se podíváme na výsledky minulých voleb, zjistíme, že nejvíce lidí volilo TOP 09. Právě TOP 09 je proto také nejvíce slyšet, pokud jde o obranu korespondenčního hlasování,“ podotkla Stonjeková. Dodala, že TOP 09 je teď sice chráněná spoluprací v rámci Spolu, ale to nemusí být napořád. „Ona teď opravdu hraje o svoji politickou existenci, o svoje politické bytí, nebo nebytí, a je to z toho strašlivě cítit,“ popsala komentátorka.

Projednávání koaličního návrhu ve Sněmovně provázejí velké obstrukce opozice. Například předseda hnutí SPD Tomio Okamura řečnil zhruba 11 hodin. „Je to legitimní nástroj, který opozice vždycky využívá v okamžiku, kdy se vláda snaží protlačit něco, co se opozici nelíbí. Obstrukce tady byly i v minulém volebním období,“ připomněla Stonjeková a připomněla citát premiéra Petra Fialy, který pronesl, když byl v opozici. „Když se ho ptali, jak dlouho bude jeho strana obstruovat, tak řekl: ,Budeme obstruovat tak dlouho, jak to bude potřeba, a klidně do konce volebního období,‘“ uvedla Stonjeková.

Tagy:
opozice TOP 09 volby korespondenční hlasování koalice vláda korespondenční volby Karolina Stonjeková