Čistí krev a pumpuje ji zpět do těla. Léčebná metoda bojuje s následky dlouhého covidu

Aferéza, neboli čištění krve

Nová naděje pro lidi poškozené covidem

Pro lidi, kteří trpí postcovidovým syndromem, svitla nová naděje. Speciální procedura, kterou již praktikují v Německu, by totiž mohla pomoct se zdravotními problémy, které způsobuje tzv. dlouhý covid. Čeští pacienti musí na zákrok zatím jezdit do zahraničí, tuzemská zdravotnická střediska ji totiž v dohledné době nenabídnou.

Dlouhý covid trápí po celém světě desítky milionů lidí, kteří se sice dokázali z nemoci COVID-19 vyléčit, ale nadále trpí následky infekce. Syndrom nese řadu příznaků,⁠ od neustálé únavy a bolesti hlavy po problémy s dýcháním a pálení na plicích. Některé příznaky se s „uzdravenou osobou“ mohou táhnout dlouhé měsíce, přičemž v současnosti na dlouhý covid neexistuje žádný spolehlivý lék.

Některé symptomy se ale podařilo německé klinice téměř vymýtit. Lékaři v Muhlheimu si vyzkoušeli speciální proceduru s názvem Help Aferéza, která čistí krev od mikrosraženin. Ty mají být podle odborníků jednou z příčin vleklých zdravotních potíží po infekci covidem.

Léčebnou metodu absolvovali lidé z celého světa. „Po covidu jsem nemohl chodit. Abych se dostal na záchod, musel jsem se plazit po čtyřech. Na terapii jsem přijel na vozíku a odešel jsem po svých,“ popsal své zkušenosti britský pacient Neil Robinson.

Výjimkou nebyli ani Češi. Například Bohumil Rajchl absolvoval celkem tři HELP aferézy, v rámci kterých se zbavil pálení na plicích. Štábu CNN Prima NEWS ale sdělil, že některé příznaky postcovidového syndromu u něj stále přetrvávají – například bolest hlavy.

Jedna aferézová procedura stojí zhruba třicet tisíc korun. Klinika musela kvůli velkému zájmu vytvořit čekací listinu – aktuálně jsou ve frontě tisíce lidí z celého světa. „Zatímco někdo potřebuje jen jeden zákrok, aby se zbavil všech potíží, u jiného pacienta bylo potřeba krev vyčistit čtrnáctkrát po sobě,“ popsala lékařka Beate Jägerová z muhlheimské kliniky.

Covidové sraženiny jsou vidět pouze pod speciálním mikroskopem, často je neodhalí ani běžný krevní test. Němci praktikovaná aferéza mechanicky odfiltruje sraženiny a vyčištěnou krev pumpuje zpět do těla. Žíly i orgány jsou díky tomu lépe okysličené. Podobnou proceduru, která by se zaměřila na postcovidový syndrom, ale u nás v dohledné době nikdo nechystá.

Tagy: