Střelba i blokáda hranice. Kosovo pod tlakem odkládá platnost nových omezení pro Srby

Etničtí Srbové v neděli večer na severu Kosova zablokovali silnice poblíž dvou klíčových hraničních přechodů Jarinje a Brnjak se Srbskem.

Mezi Srbskem a Kosovem opět roste napětí

Mezi Srbskem a Kosovem opět roste napětí. Kosovská vláda totiž chtěla pro Srby zavést nová pravidla pro vstup na své území. Ta se týkají dokladů totožnosti a registračních značek. Kosovští Srbové reagovali blokádou silnic poblíž hraničních přechodů. Místy se ozývala i střelba. Kosovo nakonec plánované nařízení o měsíc odložilo.

Jarině a Brňak. Právě silnice poblíž těchto dvou klíčových hraničních přechodů se rozhodli etničtí Srbové zablokovat. V noci se tam ozývala i střelba.

Kosované chtějí, aby Srbové při cestě na jejich území žádali o speciální doklady. Ty mají mít jen omezenou platnost – devadesát dní. Kromě toho má vstoupit v účinnost i nové nařízení týkající se registračních značek aut. „Ještě jsme ani nezačali vymáhat vstupní a výstupní dokumenty na hranicích a ilegální srbské struktury na severu začaly s blokádami silnic a střelbou,“ reagoval na vyhrocení situace kosovský premiér Albin Kurti.

Vzhledem k srbské reakci se rozhodla kosovská vláda nová pravidla o měsíc odložit. Podmínkou Prištiny je ale odstranění všech barikád a plné obnovení svobody pohybu.

Odložení platnosti nových pravidel potěšilo i šéfa unijní diplomacie Josepa Borrela. „Vítáme rozhodnutí Kosova nařízení odložit na 1. září. Očekáváme, že všechny blokády budou okamžitě odstraněny,“ poznamenal.

Podle Kosova jde o reciproční opatření. Vozy s kosovskou značkou si při příjezdu na srbské území musí také zařídit novou registraci. Srbsko totiž – na rozdíl od většiny států Evropské unie – neuznává nezávislost Kosova. „Chceme mír, ale rovnou vám říkám: Nevzdáme se. Srbsko zvítězí,“ řekl ke konfliktu srbský prezident Aleksandar Vučić.

Kosovo vyhlásilo svou samostatnost na Srbsku v roce 2008. Tu od té doby uznalo celkem 98 ze 193 členských států OSN. U hranic se Srbskem jsou i nadále připravena vojenská vozidla. Situaci monitoruje také NATO. To má v Kosovu zhruba 3 800 vojáků , mezi nimi i osm Čechů.

Tagy: