Nemoc jménem dermatofytóza: Koťata bojovala o život kvůli plísni, přežilo jediné

Dermatofytóza – plísňové kožní onemocnění, které je časté především u koček. To se stalo osudným i dvěma nalezeným koťatům, která se dostala do péče brněnského spolku Opuštěné kočičí tlapky. Ze tří zhruba dvoutýdenních mláďat přežilo jen jedno, za jeho pobyt na veterině zaplatí spolek desítky tisíc korun.

Všechno začalo před necelými dvěma měsíci, když během procházky v lese našla žena s vnučkou tři koťata volající o pomoc. Když se nálezkyni nepodařilo najít matku, kontaktovala spolek Opuštěné kočičí tlapky a na jeho radu odvezla koťata do ordinace veterinářky Michaely Zouharové. „Koťatům se začínaly rozlepovat oči, byla tedy maximálně 1–⁠2 týdny stará. Byla aktivní, v dobrém výživném stavu. Dožadovala se mléka a měla dobrý sací reflex,“ popisuje veterinářka. Na základě toho putovala koťata do dočasné péče, kde je čekalo dokrmování lahví.

Nejdřív přišla o srst, pak o život

Onemocnění se projevilo zhruba 4 týdny po nálezu koťat. Dermatofytóza má inkubační dobu až šest týdnů, podle veterinářky se mláďata nakazila od matky. „Prvotním příznakem onemocnění plísní je vypadávání srsti. Plíseň totiž napadá chlupový váček a způsobí vypadnutí chlupu, nebo ulomení u povrchu kůže. U koček nejčastěji začíná vypadávání chlupů na hlavě (hlavně na uších a v okolí očí) nebo končetinách. V počátečním stadiu jsou změny na kůži velmi nenápadné. Objevuje se zvýšené množství lupů, šupinatost kůže a drobné krusty. K plísni se může přidat sekundární bakteriální infekce s hnisavými projevy na kůži. To se stalo i u našich koťat,“ líčí Michaela Zouharová.

Protože průběh nemoci je u koťat mnohem horší než u dospělých koček, neměli dva ze tří nalezenců šanci. K vypadávání srsti kvůli plísni se rychle přidaly bakterie, které způsobily  průjem a dýchací problémy a veterinářka dokázala i přes okamžité zahájení léčby zachránit už jen jedno kotě. Fungi, jak několikatýdenní kočičku spolek pojmenoval, měla horší kožní problémy než její dva sourozenci, nález na plicích však měla menší. V současné době má za sebou Fungi pátý týden léčby a čeká ji kontrolní vyšetření.

Dnes se s vámi chceme podělit o příběh malé Funghi. 🐱🍄 Funghi a její dva sourozence našla venku v zimě jedna skvělá...

Posted by Opuštěné kočičí tlapky on Thursday, December 3, 2020

A jak taková léčba dermatofytózy u kotěte vypadá? „Spočívá v podávání celkových antimykotik a antibiotik. Díky tomu, že Fungi ‚spolupracuje‘, dají se použít i léčebné koupele, což je u většiny koček nemyslitelné. Dále dostává podpůrné preparáty na zvýšení imunity a kvality srsti. Její ubikace se musí pravidelně dezinfikovat z důvodu zničení spór. Přísná jsou i hygienická opatření, jelikož dermatofytóza je zoonotické onemocnění, tzn. že je přenosné i na člověka,“ vysvětluje veterinářka Zouharová.

Toto plísňové onemocnění není nijak vzácné. Nejčastěji jsou jím postiženy kočky ze špatných podmínek, kde nedochází k jejich pravidelnému odčervování a kde nemají potřebnou péči. V rizikové skupině jsou pak kočky se sníženou imunitou, mezi které se řadí i koťata. Spouštěčem onemocnění může být také stres, který je právě v případě koček příčinou celé řady zdravotních problémů. „Důležitá je včasná a dobře zvolená terapie. Léčba je zdlouhavá 5–⁠6 týdnů. Poté se dělá kontrolní vyšetření a pokud je pozitivní pokračuje se dále v léčbě. Navíc musí být ošetřeno i prostředí ve kterém se kočka pohybuje, protože spóry plísní jsou velice odolné a přežívají v prostředí i 1,5 roku,“ upozorňuje Michaela Zouharová.

Tagy: