Koupili si umírající štěně ve slevě, teď se stará útulek

Útulek AniDef - Žim u Teplic přijal štěně od páru, který se podle svých slov „nechtěl dívat na to, jak štěně doma umírá“. Po konzultaci s policií a kamarádkou veterinářkou, štěně odvezli do útulku. Momentálně na veterině bojuje o život.

Je úterý, krátce před 18. hodinou a v útulku se rozezní zvonek. Žádnou návštěvu nebo schůzku nečekají. „Kdo to může být?!“  Před brankou stojí žena s mužem s přepravní taškou v ruce. „Zachránili kočičku,“ myslí si naivně ošetřovatelé. Otevírají tašku a vidí malé štěně, které leží a sotva dýchá.

Nechtěli se dívat jak umírá

Manželé vezou umírající štěně, které nereaguje, nepije, nejí. Přivezli si ho v pondělí z Plzně, kam si ho jeli přes inzerát koupit. Štěně se nejprve zdálo takové smutné. Tento stav si odůvodňovali oddělením od matky a změnou prostředí. V tu dobu štěně ještě pilo a jevilo i trochu zájem o žrádlo. Druhý den se však situace rychle měnila. Štěně už žrát nechtělo vůbec a ani vody už se nedotklo. Kontaktovali tedy známou, která je veterinářkou, i když momentálně na mateřské dovolené, jestli by se jim na štěně nekoukla, že se jim to nezdá. Štěně dokonce mezitím prodělalo i záchvat. Známa potvrdila, že se nejedná o smutek z odloučení, že se jeho zdravotní stav zdá být opravdu špatný. Manželé se rozhodli kontaktovat policii, aby se poradili, jak postupovat. Že nejspíš byli podvedeni a štěně koupili v množírně. Policie je odkázala na útulek AniDef, a tak rovnou přijeli.

Štěně ošetřovatelé převzali a vyjeli na veterinární kliniku. Jak se obávali, tak u štěněte se potvrdila parvoviróza, která je pro psy velmi nebezpečná a riziko úmrtí je 50 %. Bohužel u takhle malého štěněte ve špatném stavu jsou procenta mnohem vyšší. Štěňátko momentálně na klinice bojuje o život.

Množiteli tisíce, útulku stovky

Největší paradox celé situace? „Manželé štěně odvezli k nám, protože nechtěli doma koukat na to, jak umírá. Útulku manželé přispěli 500 Kč. Takže množírna za štěně dostala 7 000 Kč a útulek, který teď štěně na vlastní náklady zachraňuje, kdy léčba a pohotovostní příjem na klinice se bude nejspíš šplhat až do desítek tisíc, dostal 500 Kč příspěvek. Ale co máme dělat. Přece neřekneme ne,“ říká vedoucí útulku AniDef. Pokud byste útulku chtěli přispět na léčbu štěněte, můžete přes QR kód na fotografii nebo na transparentní účet: 2401251539/2010 (variabilní symbol 1067).

Inzerát, na který bylo štěně zakoupeno, je smazaný a číslo již neexistuje! Parvoviróza je velmi nakažlivá, takže pokud si takovéhle štěně z množírny přivezou vaši sousedé, tak mohou velmi snadno nakazit i vašeho psa jen tím, že ho budou venčit na stejném kousku trávy před domem.

Jak poznáte množírnu?

Přílišná ochota i arogance

Už pouhé inzeráty na bazarových portálech většinou jsou první indicií k tomu, že se jedná o množírnu. Chovatelé mají nejčastěji své webové stránky a neinzerují jinde. Pokud vám majitel nabídne, že zvíře přiveze nebo vás nepustí do domu, kde zvířata žijí, je to jasná množírna. Vždy chtějte vidět, kde zvíře žije, jak se v prostředí chová, zda se příliš nebojí lidí, chtějte vidět rodiče.

Průkaz původu a očkovací průkaz není to samé

Ke zvířeti musíte obdržet očkovací průkaz (zvíře musí mít čip a být očkované, odčervené) a průkaz původu. Ten obsahuje rodokmen, značku vydavatele průkazů, ať už FCI (Federation Cynologique Internationale) nebo UCI (United kenel Clubs International), pak je na průkazu nejčastěji hologram Českomoravské kynologické unie, údaje o chovateli a o plemeni a konkrétním zvířeti.

Správný věk a zájem

Podivné je i to, pokud majitelé nezajímá, kde bude jejich zvíře žít. Chovatele poznáte podle toho, že vám bude klást otázky na vaše zkušenosti se zvířaty, na to, kde bude zvíře žít a s kým. Důležité je i to, aby vám zvíře majitel dal ve správném věku. Psi mohou od matky v 7 týdnech (jednou očkování a třikrát odčervení), koťata ve 12 týdnech. U menších plemen se může chovatel rozhodnout i počkat. Pokud vám někdo nabídne zvíře dříve, je to další znak množírny.

Buďte připraveni platit

Při pořízení zvířete je dobré nejdříve navštívit výstavu daného plemene, něco si o plemeni zjistit, na výstavách se můžete pobavit i se samotnými chovateli a získat informace. Ne každé plemeno je pro vás. A pokud se chystáte koupit zvíře přes inzerát kvůli nižší ceně, věřte, že daleko víc necháte na veterině. Pokud do zvířete nechcete investovat, nepořizujte si ho. Nikdy nevíte, jaké zdravotní komplikace mohou přijít, a vždy je nutné počítat s tím, že zvíře je živá bytost a potřebuje kvalitní péči, nehledě na to, zda je s průkazem původu, nebo z útulku. A právě adopce z útulku vřele doporučujeme! Myslete na to, že pokud zvíře od množitele koupíte, podporujete tím tento krutý byznys.

Tagy: