Koupit k Vánocům státní dluhopis? Raději ponožky, odmítají lidé nabídku Schillerové

Koupit k Vánocům státní dluhopis? Raději ponožky, odmítají lidé

Anketa: Koupili byste blízkým pod stromeček dluhopisy?

Vládě příliš nedůvěřuji. Raději bych koupil ty ponožky. Nevěřím dluhopisům. Takové jsou reakce lidí z ulice, kterých se redakce CNN Prima NEWS dotázala v krátké anketě, zda by někomu pod vánoční stromeček nadělili státní Dluhopis Republiky, který v novém videu na sociální síti nabízela ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Lidé se k nabídce Aleny Schillerové na nákup Dluhopisů Republiky staví spíše kriticky. „Asi bych je příbuzným nekoupil,“ řekl CNN Prima NEWS muž, kterého se redakce dotázala v anketě v pražských ulicích. „Záleží, jaký by tam byl výnos,“ uvedl další člověk na otázku, zda by státní dluhopis svým příbuzným pod vánoční stromeček nadělil.

„Dluhopisům nevěřím,“ řekla jiná žena. „Vláda mě zatím nepřesvědčila o tom, že bych ji chtěla zase tolik podporovat,“ doplnila. „Možná kdyby si to někdo koupil, tak by to pomohlo mně, ale já bych raději koupil ty ponožky,“ řekl muž v narážce na to, že ministryně financí Alena Schillerová ve svém videu motivujícím k nákupu státních dluhopisů rovněž hovořila o ponožkách coby vánočním dárku.

Ekonomové kroutí hlavou

K nápadu šéfky státní kasy se ale vesměs skepticky staví i redakcí CNN Prima NEWS oslovení ekonomové. „Považuji to za naprosto nevkusné. Paní ministryně se pasovala do role ďáblova advokáta. Jestliže nabádá lidi, aby svým blízkým kupovali státní dluhopis, zakrývá tím jeho podstatu,“ řekla CNN Prima NEWS Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Podle ní je nutné si uvědomit, že jde o dluh státu, který stát jednou bude muset splatit. „A to nelze udělat jinak, než že vybere víc na daních,“ dodala.

Z tohoto pohledu ministryni financí hodnotí obdobně také hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Možná by na tom certifikátu měl být dodatek: ‚Tady máš dárek na zvýšení daní v budoucnosti,‘ protože stát nemá jinou cestu ke splacení svých závazků,“ řekl Křeček CNN Prima NEWS.

Podle něj ale není v principu špatně, když vládní dluhopis drží domácí věřitelé. „Vzhledem k jejich celkovému objemu v tom ale české domácnosti hrají zanedbatelnou roli. Navíc si myslím, že řada obdarovaných bude chtít dluhopis směnit za peníze, které mohou utratit hned a ne až za několik let. Dluhopis jim tím pádem trochu zkomplikuje život,“ dodal.

Výnos nepokryje inflaci

K 1. říjnu se Dluhopisy Republiky podílely na celkovém objemu státního dluhu z 1,1 procenta. Počet držitelů přesáhl 20 tisíc a objem činil necelých 23 miliard korun. Průměrný věk držitele pak dosahuje mírně přes 55 let.

Úroková sazba začíná na 0,5 procenta ročně. Pokud se ale rozhodnete vždy po roce částku takzvaně reinvestovat, úroky se zvyšují. Ve druhém roce je tedy úroková sazba jedno procento, ve třetím 1,5 a tak dále. Nad současnou míru inflace, která činí zhruba tři procenta ročně, se ale dostanete až v posledním roce držby státního dluhopisu. U takzvaných protiinflačních dluhopisů je navíc úroková sazba pohyblivá. Výnos z Dluhopisu Republiky navíc podléhá 15procentní srážkové dani, což reálné zhodnocení takto investovaných peněz dodatečně snižuje.

Tagy: