Kovanda: Češi trpí fetišem vlastního bydlení. Se splátkami neváhají jít na krev

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 26.3.2024

Češi si nesou jizvy z devadesátých let a trpí fetišem vlastnického bydlení, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj kvůli tomu neváhají zadlužit se na podstatnou část života a „jít na krev“. Ekonom Oldřich Beránek podotkl, že Češi na druhou stranu nemají problém své závazky splácet.

„Češi dlouhodobě trpí fetišem vlastnického bydlení. Nesou si s sebou jizvu z devadesátých let, kdy se řada z nich spálila investicemi do fondů,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. Dodal, že „fond“ je dnes zejména pro střední a starší generaci sprosté slovo. „V nemovitostech vidí něco, na co si mohou sáhnout, nějakou cihlu, kdežto v akciích něco, co jim může někdo vzít nebo se to nějak propadne,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi vládnou Evropě v placení mobilem, tvrdí expert. Na jaká úskalí si dát pozor?

Ekonom podotkl, že vlastnění nemovitosti je u nás vnímáno jako sociální statusový symbol. „Je to něco jako v devadesátých letech automobil, důkaz finančního a společenského postavení,“ řekl Kovanda.

Lidé se kvůli tomu podle něj neváhají zadlužit na podstatnou část života. „Neváhají jít na krev, mít vysoké splátky, ovlivnit si tím životní úroveň a možná i poničit zdraví jen pro to, aby měli vlastní nemovitost,“ popsal Kovanda.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že lidé v takovém případě budou mít problém své závazky splácet, podle ekonoma Oldřicha Beránka tomu tak není. „Jsme poměrně v pořádku. Není tam výrazný problém, hypotéky bývají spláceny a delikvence je velmi nízká,“ sdělil Beránek.

Kovanda také podotkl, že dochází k „rozevírání nůžek“, kdy jedna část společnosti má i více nemovitostí, zatímco ta druhá žije v nájmech. „To samozřejmě povede k pnutí a dříve či později to budou reflektovat politici. Čekám, že budou dříve či později zejména druhé a další nemovitosti dramaticky zdaněny,“ sdělil Kovanda. Dodal, že v rámci mezinárodního srovnání máme nízké majetkové daně, takže by to dávalo logiku.

Tagy: