Kozák: Trumpovi poradci jsou z debaty neklidní. Útočná rétorika by mohla pomoci Harrisové

Poradci ve volebním týmu Donalda Trumpa se bojí, aby na adresu své soupeřky Kamaly Harrisové v nadcházející volební debatě neřekl nějakou až moc sprostou urážku. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl amerikanista Kryštof Kozák. Podle komentátora Romana Jocha bude mít v duelu Harrisová těžší roli, protože musí přesvědčit voliče v klíčových státech, v nichž zatím není rozhodnuto. Pokud se jí to nepodaří, je pravděpodobné, že volby vyhraje spíše Trump.

Pro Trumpovy poradce je důležité, aby se během debaty, která proběhne v noci na středu, soustředil hlavně na ekonomická a další seriózní témata. „Poradci mají trochu obavu, že se Trump nějakým způsobem rozčílí a přejde do osobních útoků, čehož by Kamala Harrisová mohla nějakým způsobem využít,“ řekl Kozák.

ČTĚTE TAKÉ: Moje vláda vám zaplatí umělé oplodnění, překvapil Trump. Rozehrál i partii o potraty

Ekonomická témata budou jedním z hlavních bodů Trumpovy rétoriky i podle Jocha. „Bude se snažit Harrisovou spojit s ekonomickou politikou Joea Bidena, která způsobila vysokou inflaci,“ řekl Joch. Podle něj se Trump může dále zaměřit na levicovou minulost Harrisové. „Trump může tvrdit, že přestože se Harrisová nyní tváří jako centristická politička, tak pochází z radikálně levicového okraje demokratické strany z Kalifornie, což je politicky jedna z nejlevicovějších částí USA,“ vysvětlil Joch.

Harrisová bude mít podle Jocha v debatě mnohem těžší úlohu, protože preference obou kandidátů jsou v podstatě vyrovnané a Harrisová potřebuje výrazně prorazit. „Žádný z kandidátů zatím neudělal významnější chybu. Přestože Harrisová Trumpa dohnala, tak pokud zůstanou nynější preference, bude mírným favoritem Trump. Aby volby vyhrála, musí vést v klíčových státech alespoň o tři procentní body,“ řekl Joch.

Obdobný názor sdílí i Kozák. „Demokratům se podařilo zcela zvrátit dynamiku volební kampaně a vygenerovali obrovský entuziasmus uvnitř své strany. I ten má ale nějaký strop. Je tedy otázka, jestli Harrisová, progresivnější žena smíšeného původu z Kalifornie, dokáže přesvědčit obyvatele v těch klíčových státech a demografických skupinách, které jsou svou náturou trochu konzervativnější. Jak to celé dopadne, ale rozhodně není rozhodnuté,“ uzavřel amerikanista.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spojené státy budou mít prezidentku, má jasno americký Nostradamus. Trump ostrouhá

Tagy: