Moje vláda vám zaplatí umělé oplodnění, překvapil Trump. Rozehrál i partii o potraty

Exprezident Donald Trump překvapil v rozhovoru pro NBC, když se vyslovil pro podporu umělého oplodnění a zároveň nadnesl možnost, že by úkon platil stát. Dosud přitom brnkal spíše na struny konzervativnějších voličů, kteří umělé oplodnění odmítají – stejně tak i potraty, které jsou významným tématem celých voleb.

Trump se odjakživa snažil vykreslit volby, do kterých nastoupil, jako souboj konzervatismu (který hájí on) a progresivismu (který hájí jeho soupeři). Do určité míry to tak vždycky bylo. O hlasy liberálních a levicových voličů Trump ostatně nikdy nestál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Walz přijal viceprezidentskou nominaci. Harrisová zabojuje o vaši svobodu, řekl na sjezdu

V rozhovoru pro NBC ale ukázal, že se jeho postoj možná mění. Možná ani nečekal, s jak velkým mediálním pokrytím se jeho prohlášení setká. Trump totiž v interview prohlásil, že je podporovatelem umělého oplodnění. Ještě více ale překvapil, když řekl, že pokud se vrátí do Bílého domu, tak zařídí, aby asistovanou reprodukci povinně hradily pojišťovny nebo dokonce stát. Jak toho chce docílit, ale neřekl.

„Za Trumpovy vlády budeme za tuto proceduru platit. Nebo budeme nařizovat, aby to platila pojišťovna. Vždycky jsem byl pro umělé oplodnění. Hned od začátku, jakmile jsme se o tom dozvěděli,“ řekl.

Asistovaná reprodukce je v USA velmi drahá, jeden cyklus stojí v přepočtu kolem půl milionu korun. Pojišťovny umělé oplodnění pokrývají jen zřídka.

Londýnská BBC upozornila, že Trump svým prohlášením mimořádně riskuje. Opírá se o konzervativní a také věřící voliče, z nichž někteří chtějí naopak umělé oplodnění zakázat. A to kvůli tomu, že se při asistované reprodukci nepoužitá lidská embrya likvidují, což vnímají jako vraždu.

Bitva o potraty

Stejně napjaté je to s potraty. Trump ještě během prvního mandátu změnil složení Nejvyššího soudu, který následně za administrativy Joea Bidena rozhodl o zrušení federálního práva na potrat – za což opozice v čele s Kamalou Harrisovou dává vinu právě Trumpovi. Trump je tedy vnímán jako odpůrce potratů, ačkoli sám tvrdí, že by si problematiku měl vyřešit každý stát po svém.

Harrisová je naopak společně se svým kandidátem na viceprezidenta Timem Walzem velkou zastánkyní potratů a chce usilovat o návrat federálního práva na umělé přerušení těhotenství.

Komentátor Peter Wehner pro respektovaný web The Atlantic ale upozornil, že Trumpova podpora potratů je do velké míry předstíraná a čistě politicky motivovaná. Exprezident během prvního mandátu podle Wehnera činil kroky, které vedly spíše k podpoře potratů, a i během současné kampaně vyjadřuje aborci na určitých místech podporu. Wehner se proto domnívá, že Trump rozehrál s konzervativními voliči velkou šarádu, která se prý v případě republikánova vítězství okamžitě zvrtne.

Naposledy Trump podle BBC naznačil, že se na Floridě postaví proti návrhu, který zakazuje potraty po šesti týdnech od početí. Nápad přitom prosazuje jeho myšlenkový kolega a guvernér Floridy Ron DeSantis.

„Není to žádné překvapení. Zrada je Trumpovým základním charakterovým rysem. Zradil své manželky, milenky, přátele, obchodní partnery, lidi, kteří pro něj pracovali, i svou zemi. Neexistuje člověk a věc, kterou by nepodrazil. Hnutí pro život je jen další věcí, které byl nevěrný, ale nebude poslední,“ uvedl Wehner ostře pro The Atlantic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: