Pád Sberbank tvrdě zasáhl české kraje. Chybí jim peníze, musí škrtat a odkládat opravy

Pád Sberbank dál doléhá na příspěvkové organizace, obce i kraje

Jak to bude dál se Sberbank

Pád Sberbank dál doléhá na příspěvkové organizace, obce i kraje. Ty stále čekají na odpověď, kdy se dostanou k zmrazeným financím. A tak přicházejí na řadu krizové scénáře. Musí se šetřit a zdražovat. Hejtman kraje Vysočina už kvůli vážné situaci odeslal tři dopisy – guvernérovi České národní banky, ministrovi financí a v pondělí i premiérovi.

Nátěr zdí, zateplení, čerpání vody z řeky. To všechno musí jít stranou. Stejně jako výběhy pro nová zvířata. „Počítali jsme s expozicí na vřešťany, což jsou jihoamerické opice, které v naší zemi nejsou chované,“ popsal ředitel Jihlavské zoologické zahrady Jan Vašák.

Jihlavská zoo ale musí obracet každou korunu. Hned 15 milionů jí uvízlo ve Sberbank. To je odhadem čtvrtina ročního rozpočtu. Jde o velký obnos peněz, a tak se muselo škrtat, plánované opravy musí počkat a naopak se uspíšilo zdražování vstupného.

Problémy řeší i Chotěboř, která se nemůže dostat ke 105 milionům korun na investice. A tak rázem není na rekonstrukce chodníků, městských bytů nebo nové parkoviště u hřbitova. „Všechno se zastaví a jsme v háji,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „Proč si tam nenechali jenom 100 tisíc eur, stát jim ručí, co si tam dávají víc?“ nechápal další obyvatel Chotěboře.

Kraj Vysočina má ve zkrachovalé bance stále 2,4 miliardy korun. Hejtman zatím čeká na odpověď na tři dopisy, ve kterých žádal mimo jiné o půjčku od ministerstva financí. „Od vedení Sberbank jsme dostali ujištění, že se hledá investor. To z jejich pohledu úplně neodpovídá tomu, co si myslíme, že by se mohlo odehrávat v režii ČNB. Proto žádáme o informace, abychom věděli jak se situace bude vyvíjet,“ uvedl hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). Rozjetých projektů se prý zatím úspory nedotknou, v ohrožení jsou ale plány na další roky.

Tagy:
Česká národní banka peníze Kraj Vysočina Jihlava Vítězslav Schrek Chotěboř Ministerstvo financí České republiky Sberbank